Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Oproep duidelijkere etiketteringsregels vis in blik

3 min read

Visconserven moeten dezelfde etikettering dragen als verse vis.

Verwerkte visproducten, zoals visconserven, moeten dezelfde etikettering dragen als verse vis om illegale visserij te bestrijden en eerlijke concurrentie te garanderen, hebben Europese ngo’s en visserijorganisaties gezegd.

Uit een studie die 19 september door de NGO Oceana is gepubliceerd, blijkt dat 40% van de verwerkte visproducten in Frankrijk, Spanje en België – drie van de grootste visconsumenten in de EU – essentiële informatie mist, waaronder soort, herkomst en gebruikt vistuig.

Een ingeblikt product kan gewoon worden geëtiketteerd met ‘tonijn’, wat kan verwijzen naar elk van de 14 tonijnsoorten, inclusief overbeviste bestanden“, legt Vanya Vulperhorst uit, directeur van Oceana’s illegale visserij- en transparantiecampagne in Europa.

Op grond van artikel 35 van de verordening houdende een gemeenschappelijke marktordening (GMO) van de EU voor visserij- en aquacultuurproducten moet de consument essentiële informatie worden verstrekt, maar deze regel is momenteel alleen van toepassing op verse, bevroren of gerookte visproducten, met uitzondering van verwerkte of ingeblikte producten. Oceana vraagt de Europese Commissie om deze producten op te nemen in een herziening van de regels.

Vissers delen deze mening, waarbij vertegenwoordigers van de visserijorganisatie Europêche hopen dat de nieuwe Commissie de nodige wettelijke wijzigingen in de etiketterings normen zal doorvoeren om meer transparantie te bevorderen, duurzame praktijken aan te moedigen en eerlijke concurrentie op de Europese markt te ondersteunen, vertelden ze aan Euractiv.

Oneerlijke concurrentie en illegale visserij

Voor Europêche “is een gemeenschappelijk etiketteringssysteem van cruciaal belang, aangezien deze producten grotendeels afkomstig zijn uit derde landen en 70 % van de in de EU geconsumeerde vis en schaal- en schelpdieren daar vandaan komt”. Dit komt omdat goedkope invoer zonder verplichte etikettering de visserij kan schaden en concurrentie kan verstoren.

Oceana waarschuwt ook dat de huidige regels onvoldoende zijn om consumenten in staat te stellen geïnformeerde, duurzame keuzes te maken zonder illegale visserijpraktijken te bevorderen. Hoewel de verordening tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) vlaggenstaten verplicht de oorsprong en wettigheid van de vangsten te certificeren, worden deze vereisten niet uitgebreid tot verwerkte producten. Uit een rapport uit 2022 in opdracht van de Visserijcommissie van de EU bleek dat de helft van de vaartuigen die tussen 1980 en 2019 IOO-visserij bedreven, Chinees was.

Oceana vermeldt ook dat “het merendeel van de vissoorten die worden gebruikt voor de productie van vissticks, een veel geconsumeerd product in de EU, wordt gevangen door Russische schepen.” Rusland is volgens de IUU Fishing Index het op één na slechtste land ter wereld in de strijd tegen illegale visserij. Volgens het onderzoek platform Follow the Money “genereerden Europese visverwerkers, die sterk afhankelijk zijn van kabeljauw en heek uit Rusland, in 2022 een omzet van 31 miljard euro.”

In de kantine

Oceana roept ook op tot meer transparantie in de horeca, waar de huidige etiketteringswetten alleen allergeneninformatie vereisen. “Massacateraars, hotels en restaurants zouden verplicht moeten worden om informatie over soorten, herkomst, vistuig en productiemethode aan klanten te verstrekken“, aldus de ngo. De evaluatie van de GMO-verordening door de Europese Commissie in 2023 versterkte de noodzaak voor belanghebbenden om consumenten te informeren over verwerkte visserij- en aquacultuurproducten.

Dit streven werd in 2024 herhaald toen het Europees Parlement een resolutie aannam waarin werd opgeroepen tot etikettering voor alle visserij- en aquacultuurproducten. In het kader van de geactualiseerde visserijcontroleverordening zullen vanaf 2029 digitale traceerbaarheid en verplichte etikettering in de hele productieketen verplicht zijn.

Bron: Euractiv