Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Veelbelovende viskwekerij Aqua4C sterft stille dood

1 min read

Viskwekerij Aqua4C , foto Aqua4C.

Aqua4C wordt grootste duurzame viskwekerij ter wereld.” Met dergelijke ronkende krantenkoppen werd in 2018 de start van een aquacultuurproject in Kruisem, Belgie – toen nog Kruishoutem – aangekondigd. Zes jaar later schiet er van de grootse plannen niet veel meer over.

Eind vorig jaar werd de productie stilgelegd en de komende dagen wordt het bedrijf definitief ontbonden. “Consumenten willen niet betalen voor duurzame vis”, laat de investeerder-CEO weten aan VILT. De gebouwen zijn inmiddels verkocht aan het aanpalende serrebedrijf met wie de viskweker ooit warmte uitwisselde voor water.

“Hier zwemt de vis van morgen”, stond er op de waterbasis van Aqua4C in Kruisem toen VILT het bedrijf anderhalf jaar geleden bezocht. Sinds eind vorig jaar zwemmen er in het bassin geen vissen meer. “Het project is mislukt en het bedrijf is stopgezet. De gebouwen zijn verkocht aan de buurman (Tomato Masters van de familie Vlaemynck, red.)”, vertelt Pierre Wuytack.

Wuytack, grootaandeelhouder bij steenbakker Vandersanden, investeerde enkele jaren geleden in Aqua4C, een spin-off van een doctoraatstudie van Stijn Van Hoestenberghe (KU Leuven). Met een lokaal geteelde zoetwatervis wilden de ondernemers de Belgische markt veroveren. De geteelde zoetwaterbaas was rijk aan omega 3 en werd daardoor verkocht als Omegabaars……Lees hier verder op VILT