Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eerste visreis voor nieuwe multifunctionele kotter Z 575 ‘Janneke’

4 min read

De nieuwe Z575 Janneke. Foto Michel Verschoor.

Deze week maken Urker visser Jelle Hakvoort en zijn bemanning de eerste visreis met hun nieuwe, multifunctionele hekkotter Z 575 ‘Janneke’.

Na opstart-uitdagingen en proefvaarten wordt er nu eindelijk ook echt gevist. Vijf vragen aan Jelle Hakvoort (tweede van rechts op foto onder), een van de trouwste supporters van onze vissersclub EMK; een optimist met geloof in toekomst voor de visserij.

Je moet het maar aandurven. In 2023, het jaar waarin 51 Nederlandse boomkorkotters werden gesloopt, nuchter en vol vertrouwen starten met de bouw van een nieuwe kotter. ,,Mijn zoon en schoonzoon zijn visser en mijn jongste zoon zit op de visserijschool. Die jongens willen allemaal vissen. Dat gaan we voor elkaar boksen met dit nieuwe schip,” zegt Jelle Hakvoort in de futuristisch ogende stuurhut aan de kade van het Nieuwe Diep in Den Helder. Buiten op het achterdek zijn de jonge bemanningsleden druk met het afstellen van de netten. Zo nu en dan lopen ze het stuurhuis binnen voor advies. Benedendeks in de al even moderne kombuis, maakt de scheepskok van de dag zuurkoolstamppot met worst. Bij de lunch zal Hakvoort senior voorgaan in gebed, maar hij maakt eerst tijd voor een interview.

  1. Wanneer en waarom ontstond het idee voor deze nieuwe kotter?

,,Wie verder wil in de visserij, kan niet blijven stilzitten. Brandstofprijzen blijven relatief hoog, dus is innovatie van levensbelang. Met veel minder gasolie een goede besomming maken, dat is de crux. De Z 575 heeft een aerodynamische romp, een gemiddeld grotere schroef en een moderne Yanmar-motor met een laag toerental en rendabel brandstofverbruik. De praktijk moet nog uitwijzen wat dit aan winst oplevert, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we gemiddeld misschien wel 15 ton gasolie per visreis minder gaan verbruiken dan de grote boomkorkotters. Daarnaast is er in de moderne visserij behoefte aan meer comfort aan boord. Dit schip heeft ruimere slaapplekken, een airco en twee ruime douches. Het zijn moderne vereisten om bemanning aan boord te houden.”

  1. Wat zijn de visserij technische voordelen van deze kotter t.o.v. oude modellen?

,,Dit is een multifunctionele hekkotter met nettenrollen op een breder achterdek. We kunnen er in de zomer met de borden mee twinriggen en in de winter vissen met matten. Zo bestrijken we alle belangrijke doelsoorten in de bodemvisserij zoals langoustines, schol, tong, tarbot, griet, inktvis en Sint Jacobsschelpen. Als vissers onder Belgische vlag mogen wij op meer visgronden werken dan alleen op de Noordzee en in Het Kanaal. Wij vissen ook voor de kust van Bordeaux in de Golf van Biskaje en in de Ierse Zee in de Liverpoolbaai. Om deze afgelegen buitengebieden te bereiken is een betrouwbaar, krachtig schip nodig dat zuinig is in brandstofgebruik.”

  1. Met de bouw van de Z 575 laat je duidelijk zien in de toekomst van de zeevisserij te geloven; welk fundament zie je?

“Het gaat veel overgebleven vissers op dit moment redelijk voor de wind. De visprijzen zijn goed omdat er minder kotters over zijn, terwijl de vraag naar zeevis stijgt. Tong blijft duur omdat de vangstcapaciteit is afgenomen en de omvang van de tongquota – volledig onterecht – ook een flinke tik heeft gekregen. Er is ook meer dan genoeg tong en andere vis in de zee, want de vangsten zijn doorgaans uitstekend. Voor een visserijbedrijf zijn dat gunstige voorwaarden.”

  1. Wat is verder nodig voor toekomstbestendig visserijbeleid?

,,Wat nu vooral nodig is, is dat de visserij voldoende politieke steun en vertrouwen krijgt. In Den Haag en in Brussel. Meerjarig visserijbeleid is cruciaal. Verder moet er voldoende visruimte overblijven. Dat kan alleen als de zee niet volledig verandert in een industrieterrein voor windenergie. Onder aanhoudende druk van natuur- en milieuorganisaties kan het ook zo maar zijn dat bodemvisserij op steeds meer plekken verboden wordt. Dat zou het einde van de Nederlandse en Belgische visserij betekenen. Ik vertrouw erop dat het zover niet komt, want ook sterke visserijlanden zoals Spanje zullen dat nooit accepteren.”

  1. Hoe houden we vis voor iedereen betaalbaar?

,,Ik verbaas me er iedere keer weer over dat groene politici altijd maar spreken over de ecologische footprint van de visserij, maar dan alleen kijken naar hoe vis gevangen wordt. Terwijl steeds meer vis, waaronder kweekvis, over de hele wereld wordt getransporteerd en zo steeds prijziger wordt. Is dat wel duurzaam? Laten we onze eigen vis, van onze eigen vloot, relatief dichtbij en verantwoord gevangen, vooral niet uit het oog verliezen.”

Tekst en foto’s: Michel Verschoor

Lees ook op Visserijnieuws.nl: