Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Oproep Europese visserij en aquacultuursector voor versterkt EMFAF

2 min read

Visserij Honfleur. Foto Filip Cordenier

De Europese visserij- en aquacultuursector, waaronder Europêche, dringen er bij de beleidsmakers van de Europese Unie (EU) op aan om het huidige Europees en Maritiem Fonds voor visserij en aquacultuur (EMFAF) te behouden en te versterken.

Ze benadrukken de fundamentele rol ervan op het gebied van voedselzekerheid, economische stabiliteit en ecologische duurzaamheid. Visserij en aquacultuur kunnen niet alleen in economische termen worden gemeten. De vloot, aquacultuurproducenten, verwerkers en handelaren leveren de gezondste voeding met de laagste ecologische voetafdruk. Ze worden echter geconfronteerd met unieke uitdagingen die niet kunnen worden aangepakt via een breed, enkel fonds dat meerdere industrieën bestrijkt.

In een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Raad, António Costa, en de Poolse premier Donald Tusk, uitten de organisaties hun bezorgdheid over voorstellen om het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EMFAF) te integreren in één overkoepelende financieringsstructuur. Zij stellen dat een dergelijke aanpak het vermogen van de sector om zijn specifieke uitdagingen aan te pakken, zou ondermijnen. De vertegenwoordigers van de sector wijzen op de eigen bevindingen van de Europese Commissie dat vissers, aquacultuurproducenten en -verwerkers te maken hebben met stijgende kosten, wereldwijde concurrentie en moeilijkheden om jongere generaties aan te trekken. Met name de kleinschalige kustvisserij kampt met lonen die aanzienlijk lager zijn dan in andere sectoren. Bovendien hebben ze te maken met toenemende milieuregelgeving en concurrentie om maritieme ruimte.

“Visserij en aquacultuur en de verwerking daarvan zijn niet alleen economische activiteiten; ze zijn nauw verbonden met de Europese kust- en plattelandsgemeenschappen. De structurele en natuurlijke verschillen tussen regio’s vragen om een gerichte financiële aanpak”, staat in de brief. “Een enkel fonds loopt het risico de flexibiliteit te beperken en de specifieke behoeften van de sector niet te erkennen.”

De visserij- en aquacultuurorganisaties roepen op tot:

  • Een versterkt en onafhankelijk fonds voor visserij en aquacultuur met meer begrotingsmiddelen.
  • Sterkere financiële steun om duurzaamheid en economische veerkracht te waarborgen en de werk- en levensomstandigheden te blijven verbeteren.
  • Gerichte investeringen om de sector te helpen de milieu- en klimaatdoelstellingen te halen, waaronder de carbonisatie doelstellingen.
  • Een verbintenis tot voedselzekerheid en veerkracht van de toeleveringsketen, om ervoor te zorgen dat de visserij en aquacultuur in de EU een prioriteit blijven in het volgende MFK.

“De EU moet de unieke omstandigheden van onze industrie erkennen en een speciaal fonds onderhouden om haar duurzame toekomst veilig te stellen”, concludeert de brief. “Een goed gefinancierd, onafhankelijk visserij- en aquacultuurbeleid is essentieel voor de Europese economie, het milieu en de voedselzekerheid.”

Bericht Europêche 20-03-2025