Europêche veroordeelt lastercampagne tegen trawlvisserij
3 min read
Een Belgisch onderzoeksschip (YT)
Europêche veroordeelt de door de ngo Bloom gepubliceerde lijst van schepen en de daaropvolgende oproepen aan supermarkten om de vis die door de op de lijst geplaatste schepen wordt gevangen, te boycotten.
De lijst is gebaseerd op gebrekkige en misleidende informatie, die een verkeerd beeld geeft van de Europese visserijsector en het werkelijke doel van beschermde mariene gebieden (MAP’s).
Een oproep tot rationele, wetenschappelijk onderbouwde besluitvorming
Het is belangrijk eraan te herinneren dat er een groot aantal categorieën MPA’s zijn (meer dan 11 in Frankrijk) die voldoen aan specifieke en verschillende doelstellingen, variërend van de bescherming van zeebodem Habitats, de bescherming van walvisachtigen of de bescherming van vogels, enz. Niet alle MPA’s streven het doel na om alle menselijke activiteiten te stoppen, zoals BLOOM ten onrechte beweert, slechts enkele MPA’s zijn inderdaad gedefinieerd als no-take-zones. De verordening moet daarom deze realiteit weerspiegelen.
De sector staat meer dan open voor regulering van economische activiteiten in MPA’s, maar vraagt om een wetenschappelijk onderbouwd besluitvormingsproces en een selectieve en specifieke aanpak in plaats van een wereldwijde, zoals sommige ngo’s eisen. Deze aanpak per geval voor MPA’s wordt voorgeschreven door de EU-milieuwetgeving zoals Natura2000 en wordt onderstreept door zowel de Europese commissaris voor Oceanen en Visserij, Costas Kadis, als de Franse minister van Ecologische Transitie, Biodiversiteit, Bosbouw, Zee en Visserij, Agnès Pannier-Runacher.
Campagne gebouwd op onnauwkeurigheden
De methodologie die de ngo gebruikt is zowel structureel onnauwkeurig als onbetrouwbaar. Als zodanig zit het rapport vol met fouten, waarbij schepen valselijk worden beschuldigd van illegaal vissen in beschermde mariene gebieden (MPA’s), wat het gebrek aan kennis en serieus wetenschappelijk werk van Bloom over deze kwestie aantoont. Hier zijn een paar voorbeelden van de meeste onnauwkeurigheden:
Het gebruik van AIS-gegevens om “trawlactiviteit” in MPA’s te identificeren.
Het gebruik van Automatic Identification System (AIS) zegt niets over de activiteiten die door een schip worden uitgevoerd, het helpt alleen om deze te lokaliseren. Als zodanig wordt een schip dat door een MPA vaart om de beoogde visserijzone buiten de MPA te bereiken, door de ngo beschuldigd van illegale visserijactiviteiten in MPA’s.
Gebrekkige statistieken
De ngo gebruikt de snelheid van de boten die in MPA’s varen als bewijs van visserijactiviteiten. Dit toont een ernstig gebrek aan kennis van het probleem aan: veel MPA’s hebben snelheidslimieten om veiligheids- en beveiligingsredenen, wat de geregistreerde lage snelheid van boten die ze oversteken verklaart.
Gebrek aan kennis
Ten slotte beschuldigt Bloom verschillende schepen van illegale visserij in MPA’s, terwijl de genoemde MPA’s geen visserijbeperking hebben voor alle visserij- of maritieme activiteiten. Nog verbazingwekkender is dat de lijst ook geen vissersschepen bevat, zoals een Belgisch onderzoeksschip.
Europêche blijft zich inzetten voor een open dialoog en dringt er bij beleidsmakers op aan om beslissingen te baseren op wetenschappelijk bewijs en principes van duurzaam beheer, in plaats van misleidende activistische campagnes.
Ivan Lopez, Europêche reageerde: “Het verbaast ons niet dat het rapport van Bloom vol onnauwkeurigheden zit, het is voor hen een gewoonte geworden. Zoals altijd zal Europeche haar niet-aflatende strijd tegen onnauwkeurigheden en destabilisatiepogingen van de industrie door radicale activisten voortzetten door middel van een wetenschappelijke, open en transparante aanpak.”