Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Commissie keurt Europees oceaanpact goed

4 min read

Costas Kadis, Eurocommissaris voor Visserij en Oceanen

Vandaag heeft de Europese Commissie een Europees oceaanpact aangenomen, een alomvattende strategie om de oceaan beter te beschermen, een bloeiende blauwe economie te bevorderen en het welzijn van mensen in kustgebieden te ondersteunen.

Het pact brengt het oceaanbeleid van de EU samen in één enkel referentiekader en pakt de aanzienlijke bedreigingen aan waarmee onze oceanen, onze kustgemeenschappen, eilanden en ultra perifere gebieden worden geconfronteerd.

Het Europees Oceaanpact richt zich op zes prioriteiten:

Bescherming en herstel van de gezondheid van de oceaan

De Commissie zal de lidstaten ondersteunen bij het herstel van aangetaste kust- en mariene Habitats. Belangrijke acties zijn onder meer het aanmoedigen van de lidstaten om beschermde mariene gebieden in te stellen en te beheren en de herziening van de kaderrichtlijn maritieme strategie en de richtlijn maritieme ruimtelijke planning.

Versterking van het concurrentievermogen van de duurzame blauwe economie van de EU

De oceaan is van cruciaal belang voor sectoren als visserij, aquacultuur, scheepvaart, toerisme en energie. De Commissie is van plan de maritieme industrie van de EU te stimuleren met een nieuwe industriële maritieme strategie en een EU-havenstrategie. Zij zal ook het gemeenschappelijk visserijbeleid evalueren en eventueel herzien. Om de bloeiende visserij en aquacultuur in de EU te waarborgen, zal de Commissie in 2026 een langetermijnvisie voor deze sectoren presenteren. De Commissie zal ook de toegang tot jonge professionals op het gebied van marien onderzoek, oceaantechnologie en duurzame visserij bevorderen door een strategie voor blauwe generatievernieuwing in te voeren.

Ondersteuning van kust-, eilandgemeenschappen en ultra perifere gebieden

Kustgemeenschappen zijn de drijvende kracht achter een duurzame en concurrerende blauwe economie. Ze voorzien Europeanen van gezond en duurzaam voedsel en van schone en betaalbare hernieuwbare mariene energie. Het is daarom van cruciaal belang om de toekomst van deze gemeenschappen veilig te stellen. De Commissie zal een specifieke strategie voor de ontwikkeling en veerkracht van de kustgemeenschappen van de EU presenteren en belanghebbenden raadplegen over een nieuwe strategie voor eilanden en een geactualiseerde strategie voor ultra perifere gebieden. Daarnaast zal de Commissie een voorstel doen voor de oprichting van Europese blauwe koolstofreserves.

Bevordering van oceaanonderzoek, kennis, vaardigheden en innovatie

Het Ocean Pact stelt een ambitieus EU-initiatief voor oceaanobservatie voor om onze kennis van de oceaan te verbeteren. Het zal worden geschraagd door een strategie voor oceaanonderzoek en -innovatie en de Europese digitale tweeling van de oceaan voeden. Het zal de EU als wereldleider op het gebied van oceaanwetenschap, -technologie en -gegevens behouden. Om het bewustzijn over het belang van de oceaan te vergroten, zal de Commissie een EU-netwerk van oceaanjongeren oprichten om jonge pleitbezorgers te betrekken bij de duurzaamheid van oceanen in de hele EU en wereldwijd.

Verbetering van de maritieme veiligheid en defensie

De Commissie zal de samenwerking tussen de kustwacht en de zee en de beveiliging van de zee grenzen in de EU versterken. Er zal een gecoördineerde strategie komen om niet-geëxplodeerde munitie uit de Europese wateren te verwijderen, te beginnen in de Oostzee en de Noordzee. Er zal worden geïnvesteerd in een baanbrekende Europese dronevloot, waarbij gebruik wordt gemaakt van technologieën zoals kunstmatige intelligentie en geavanceerde sensoren voor realtimemonitoring van maritieme activiteiten, waardoor de maritieme bewakingscapaciteiten van de EU worden versterkt.

Versterking van de EU-oceaandiplomatie en internationale oceaangovernance

De Commissie zal haar strijd tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij opvoeren door de verplichte uitvoering van IT CATCH, de digitalisering van de IOO-vangstcertificeringsregeling, vanaf januari 2026. De Commissie zal ook de Europese oceaandiplomatie versterken om de oceaandoelstellingen en -belangen van de EU op het internationale toneel te bevorderen. De Commissie zal zich richten op prioriteiten zoals de snelle wereldwijde ratificatie en uitvoering van de overeenkomst inzake biodiversiteit buiten de nationale rechtsmacht, een ambitieus plasticverdrag en de aanwijzing van drie uitgestrekte beschermde mariene gebieden in de Zuidelijke Oceaan.

Uitvoering en monitoring

Om de doelstellingen van het Oceaanpact te halen, zal de Commissie tegen 2027 een Oceaanwet presenteren. Dit pact zal een enkel kader vaststellen om de uitvoering van de belangrijkste doelstellingen van het pact te vergemakkelijken en tegelijkertijd de administratieve rompslomp te verminderen. Het zal gebaseerd zijn op een herziene richtlijn maritieme ruimtelijke planning, die de sector overschrijdende coördinatie en het beheer van zeebekkens zal verbeteren.

De Commissie zal ook een ‘Ocean Board’ op hoog niveau oprichten, waarin vertegenwoordigers uit verschillende oceaangerelateerde sectoren zitting hebben, om de uitvoering van het oceaanpact te begeleiden, en een EU-oceaanpact-dashboard lanceren, dat een openbaar, transparant en gecentraliseerd platform biedt om de vooruitgang in de richting van de doelstellingen te volgen.

Volgende stappen

Het Europees oceaanpact zal op de komende oceaanconferentie van de Verenigde Naties op 9 juni worden gepresenteerd door voorzitter Von der Leyen.

Achtergrond

Het Europees oceaanpact werd geïntroduceerd in de politieke beleidslijnen van de Commissie Von der Leyen II en werd opgeroepen in de conclusies van de Europese Raad van 20 maart 2025.

Voor meer informatie

Vragen en antwoorden over het Europees Oceaanpact

Mededeling: Het Europees pact voor de oceaan

Informatieblad

Webpagina over het Europees Oceaanpact

…….

Dit is een persbericht van de Europese Commissie op 5 jun. 2025