Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Reuzentonijn in de Noordzee terug van weggeweest [video]

2 min read

De Atlantische blauwvintonijn is terug in onze Noordzee

De Atlantische blauwvintonijn is terug in onze Noordzee! Deze – na haaien – misschien wel meest tot de verbeelding sprekende roofvis was meer dan een halve eeuw zo goed als verdwenen uit de Noordzee en Baltische Zee.

Mede als slachtoffer van de Japanse sushi-miljoenenindustrie had de ‘reuzentonijn’ het sinds de jaren 1960 zwaar te verduren. Gelukkig blijkt het tij te keren en gaat het weer stukken beter op de paaigronden in de Middellandse Zee en de Golf van Mexico, en daarbuiten. Al blijft waakzaamheid geboden. Waarnemingen en resultaten van zenderonderzoek in Noordwest-Europa lichten een tip van de sluier op over het hoe en waarom van dit herstel.

De Noordzee terug in trek

Sinds 1963 waren ze als bij donderslag verdwenen. Maar de afgelopen tien jaar gaat het terug opvallend beter met de Atlantische blauwvintonijn  in de Noordzee en Baltische Zee. Doe een zoektocht op het internationale GBIF-biodiversiteitsplatform en je krijgt voor Nederland negen meldingen sinds 2013. De twee meest recente waarnemingen (24 september en 18 november 2023) vonden plaats in de Westerscheldemonding, op een stukje van de Belgische grens. Zelf kent België nog geen bevestigde meldingen van levende blauwvintonijn. Al zal dit ongetwijfeld niet lang meer op zich laten wachten.

Ondertussen duiken ook tal van YouTube-filmpjes op van uit het water springende blauwvintonijnen in het Engels Kanaal, de Ierse Zee en de Noordzee (Onder), veelal in de late zomer en herfst. Vaak krijg je deze oceaankampioenen energiek in en uit het water springend te zien, jagend op haringachtigen of andere pelagische vis…Lees hier verder op het digitale nieuwskanaal van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Video: UNBELIEVABLE Giant Bluefin TUNA chasing Garfish in South Devon