Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Landbouw en visserijakkoorden tussen EU en Marokko vernietigt

2 min read

Spaans vissersschip voor de Marokkaanse kust (MG)

Het Europees Hof van Justitie heeft twee Europese handelsakkoorden over visserij- en landbouwproducten met Marokko definitief vernietigd omdat ze gesloten werden “in strijd met de principes van zelfbeschikking“.

In tegenstelling tot andere landen heeft de Europese Unie nagelaten om de Westelijke Sahara expliciet uit de akkoorden te laten en daarom heeft het Europees Hof van Justitie ze vernietigd.

Het Hof verklaarde de landbouw- en visserijakkoorden met Marokko uit 2019 ongeldig omdat niet is aangetoond dat de bevolking van de Westelijke Sahara heeft ingestemd.

Dat was één van de voorwaarden voor de geldigheid van die akkoorden. De instemming zou “vermoed” kunnen worden indien de akkoorden die bevolking “precieze, tastbare en substantiële” voordelen hadden opgeleverd, maar dat is volgens het Hof niet het geval.

Met het arrest bevestigt het Hof een eerder verdict van het Gerecht van de Europese Unie, dat de akkoorden in 2021 al had vernietigd. Het visserijakkoord is intussen verstreken.  Lees hier meer op VILT

Ondertussen meldt de website Bladna.nl dat Marokko onlangs een “veelbelovend” visserijakkoord met Rusland heeft getekend. Dit nieuws komt na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat de visserij- en handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko heeft geannuleerd.

Marokkaanse diplomatieke bronnen melden aan Europa Press dat het akkoord met Rusland “de zuidelijke provincies omvat“, waarmee de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara wordt bevestigd. “Met of zonder” het Hof van Justitie, zet de internationale steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, gepresenteerd in 2007 door Koning Mohammed VI, zich voort, aldus de diplomatieke bronnen. Ze wijzen op de recente steun van Frankrijk en Spanje voor dit plan, dat wordt beschouwd als “de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis” om het conflict op te lossen. Lees hier verder op Bladna.nl