Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visserijovereenkomst tussen EU en Marokko beëindigd

2 min read

Marokkaanse vissersschepen in Agadir, Marokko.

De Europese Commissie bevestigt dat Europese, en voornamelijk Spaanse, vissersschepen stoppen met vissen in Marokkaanse wateren vanaf vandaag (maandag 17 juli) om middernacht, de datum waarop de visserijovereenkomst tussen de EU en Marokko afloopt.

Het beëindigen van de overeenkomst zal vooral Spanje treffen, dat 92 van de 138 door Marokko aan Europese schepen verleende licenties bezit. Vissers uit Andalusië, Galicië en de Canarische Eilanden zullen het zwaarst getroffen worden.

De visserijovereenkomst trad op 18 juli 2019 in werking en werd in november 2021 geannuleerd door het Europese hof na een klacht van het Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging eist deel uit te maken van deze overeenkomst omdat de meeste visserijactiviteiten plaatsvinden voor de kust van de Westelijke Sahara.

Polisario, dat gesteund wordt door een lobbygroep in het Europees Parlement, beschuldigt Spanje ervan de illegale overeenkomsten tussen de EU en Marokko te willen verdiepen. “Betrokken raken bij deze illegale overeenkomsten is een manier om geld aan Marokko te geven. En Marokko is in oorlog met ons. Dat komt neer op het financieren van de oorlog en de blokkade door Marokko van de vreedzame oplossing die de VN al 30 jaar eist“, zei Omar Mansour, de verantwoordelijke voor de betrekkingen binnen het Front met de EU, tijdens een persconferentie in Brussel.

De Raad en de Commissie van de EU hebben beroep aangetekend tegen de annulering bij het Hof van Justitie van de Europese Unie, dat naar verwachting begin volgend jaar uitspraak zal doen in deze zaak.

In geval van het niet verlengen van de overeenkomst zal het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) financiële steun verlenen aan getroffen vissersschepen tot het einde van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *