Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Familiebedrijven vissers sneuvelen voor ‘groene’ waterstof

1 min read

Reportage met Wieringer garnalenvisser Dirk Koster.

Vissers moeten op de Noordzee wijken voor de uitrol van mogelijk 30 duizend windmolens voor 2050, in combinatie met de sluiting van nog eens 30 procent van hun visgebied. Dit komt mede dankzij Rob Jetten’s klimaatmiljarden voor de ‘groene’ waterstofproductie van grote energie-multinationals.

Klimaatminister Rob Jetten’s ‘Klimaatfonds’ van 28 miljard euro zou de inmiddels roemruchte 0,000036 graden temperatuurverschil opleveren in 2030, in theorie. De meeste miljarden daarvan gaan naar de grootschalige industrialisatie van de Noordzee met windfarms.

Die windfarms verschijnen allen in de ondiepe zandige delen van de zee, die nu de belangrijkste visgronden zijn van garnalenvissers. Zoals de Wieringer visser Dirk Koster, die van plan was zijn bedrijf over te doen aan zijn zoon Pascal. Door de nieuwe ontwikkelingen vrezen zij voor hun toekomst.

Terwijl milieuorganisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn familiebedrijf beschuldigen dat zij met hun netten de zandige zeebodem ‘beroeren’ en dus de natuur schaden, worden nu met een lawaai van 150 decibel 69 turbinepalen in de zeebodem geheid bij Bergen aan Zee in 125 vierkante kilometer zee natuur.

Dat is het project Hollandse Kust 1 van Shell en Eneco. Laatstgenoemde bedrijf is de energiepartner van het Wereld Natuur Fonds. Eneco exploiteert ook al 19 windturbines in de Waddenzee bij Delfzijl. Lees hier de complete reportage verder op Indepen.nl. Onder de videoreportage door Indepen.nl.

2 thoughts on “Familiebedrijven vissers sneuvelen voor ‘groene’ waterstof

  1. Wat is dit van zottegeit, ongelooflijk, heel goed inkomend Nederland gaat naar de donder, als je straks een uitkering aan wilt vragen lieve mensen, is er geen stuiver meer in de schatkist. We zijn /worden een 3de wereldland ,van de rijkste naar de armste . Nederland gaat kapot, die het wel redden zijn onze groene dunbelijsten enz.en die hebben allemaal een mooi huisje hier en buitenland, die overleden het wel. Maar de gewone man zijn kinderen komen na 2030 totale armoe terecht want vaak lopen hun ouders nu al bij de voedselbanken. Rare jongens die groene activiteiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *