Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visserman, de serie

2 min read

Visserman 2011 – aflevering 1 Bestemming

De visserman draagt zijn beroep als zijn naam. Onherleidbaar eigen. Zijn werk is de plek waar hij zichzelf wordt. Zijn bestemming zweeft over het water, als een tijd vòòr alle begin. Hij ìs visserman. Visserman is een documentaireserie over de vissers en vissersvrouwen van Goeree-Overflakkee. Over de roep van de zee, de liefde voor het vak, het geloof en de zegen. En vooral over vissers, levend in een wereld die voor sommigen van hen misschien geen plek meer heeft

Visserman 2011 – aflevering 2 Geld

Het zou moeten gaan over de vrijheid. Over onafhankelijkheid. Maar de vissers praten vandaag de dag vooral over geld, misschien wel de wortel van alle kwaad. Want de bank roept en de tijd tikt weg. Arend Groenendijk kan erover meepraten. 78 jaar oud. En nog iedere vrijdag wacht hij zijn drie zoons op, als ze terugkeren van zee.

Visserman 2011 – aflevering 3 – Vissersvrouw

Niemand is meer geoefend in de kunst van een leven met afwezigheid dan de vissersvrouw. Haar huwelijk duurt praktisch maar twee dagen per week. Zoals de vissers naar de zee verlangen, zo zien de vrouwen elke week weer uit naar hun terugkeer. Maar een goede vrouw gaat de waarde van robijnen ver te boven, ze is een anker aan wal.

Visserman 2011 – aflevering 4: Geloof

De vissers van Goeree-Overflakkee zijn verenigd in hun geloof. Het is alsof God hen al bezat aan het begin van zijn weg, nog vòòr zijn werken, van oudsher.

Visserman – 2011 aflevering 5: Ondergang & Overgang

Het woord verandering lijkt altijd een weidsheid te openen, een groots verschiet dat uitzicht biedt op vaart en toekomst. Maar de geschiedenis is de buit van de overwinnaars. Gedoemd tot vergetelheid zijn de anderen, anachronismen van vlees en bloed, volhardend in de verleden tijd. Steeds meer zichzelf kwijt en al bijna naamloos; want de eerste dingen zijn voorbij gegaan en de zee is er al haast niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *