Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Deense vissers vangen mosterdgas bom

2 min read

Het Deense kottertje R 499 Mickentho deed verleden week een bijzonder gevaarlijke vangst tijdens het vissen met borden in de Oostzee werd er een mosterdgas bom uit de tweede wereldoorlog opgevist.

Het kottertje ving het niet-geëxplodeerde Duitse projectiel in zee rond het Deense eiland Bornholm in de Oostzee. Een team van het Deense ‘Danish Emergency Management Agency’ (DEMA) stond klaar toen de kotter aanmeerde in Nexø, een haven aan de zuidkant op het eiland.

De bemanning had van te voren gemeld  wat ze aan boord hadden. In de haven is de bom door DEMA eerst goed schoongemaakt voor het geval er mosterdgas was ontsnapt, De gasbom van 90 cm lang was goed bewaard gebleven.

Het schip en netten zijn schoongemaakt met een bijzonder sterke chlooroplossing die alle sporen van mosterdgas verwijdert. De gevangen vis werd vernietigd.

Mosterdgas is een stof die op de huid, in de ogen, of ingeademd, een sterk prikkelende en blaartrekkende werking heeft. Er ontstaan blaren in de longen zodat verstikking mogelijk is. De wonden worden eerst rood en na enige tijd worden de wonden blaren. Wanneer er in de ogen mosterdgas terecht komt zal het slachtoffer blind kunnen worden. Als het via de oren binnendringt is er kans dat het slachtoffer doof zal worden.

De Oostzee is een bekende dumpplaats voor niet-ontplofte bommen uit de 2de wereldoorlog. In 2013 meldde de Spiegel Online dat er tientallen miljoenen stuks overgebleven munitie liggen op de Noord- en Oostzee bodems, de hoge risico gebieden zijn aangegeven op zeekaarten.

in het verleden zijn vissers gewond geraakt na het in contact komen met mosterdgas uit roestige bommen uit de Oostzee. In 1984 werden meer dan 30 vissersschepen binnen drie maanden besmet, een tiental vissers liep brandwonden op, zo meldt de New York Times hier.

http://youtu.be/iB2nxV10Cxw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *