Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Bijvangst op zee weer terug in het ecosysteem

2 min read

Het CDA Zuid-Holland wil duidelijkheid over regels bijvangst visserij, deze zet zich in voor een duurzame en economisch sterke Nederlandse visserijsector.

Dat betekent dat de sector zelf met degelijke voorstellen moet komen over welk type vis in welk jaargetijde de ruimte krijgt zich te ontwikkelen, maar ook over de hoeveelheid te vangen vis.

Dit is nodig voor de instandhouding van de biodiversiteit. Daarbij wil het CDA oog hebben voor de ondernemer die in het verduurzamen van zijn onderneming dreigt te worden gemangeld tussen Europese regelgeving en bijdragen aan toekomstbestendige zeeën.

De natuur laat zich niet sturen door regels. Bij visvangst geldt dat veelal een kwart van de van de vangst zogenaamde ongewenste ‘bijvangst’ betreft. Het meest duurzaam is dat de visserij deze bijvangst op zee weer terugbrengt in het ecosysteem.

Helaas dreigt dit door Europees beleid te worden gedwarsboomd; alle vis dus ook de bijvangst zal binnenkort aan land gebracht moeten worden door de vissers.

‘Onacceptabel’ zegt CDA kandidaat Jeroen Ravensberg, ‘Dit is een slecht plan. Zowel voor de vissers als voor de natuur. De huidige situatie is voor vissers zeer onduidelijk, dat moet stoppen’. Jeroen maakt zich hard voor het wel toestaan van het terugzetten van de bijvangst op zee. En voor duidelijkheid voor de vissers.

Via actieve steun van Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementariër en tevens woordvoerder op het terrein van visserij zal deze kwestie binnenkort aan de orde worden gesteld.

Video

Door Europa is besloten dat in 2016 alle gevangen vis, ondermaats en waar geen quota of markt voor is, door viskotters op de Noordzee aan wal moet worden gebracht omdat er verondersteld word dat deze vis(jes) toch al dood zouden zijn.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, moet de bemanning van de OD-6 hebben gedacht, en maakten een video, schipper en bemanning laten zien wat volgens hen de overlevingskansen zijn van vis in de visserij. Op de beelden is te zien dat de vangst gedaan met de pulskor in de opvangbakken springlevend is.

De vissers maken door middel van een tekst op Facebook duidelijk dat ze er alles aan zullen doel om de aanstaande aanlandplicht tegen te houden omdat de bijvangst voor het overgrote deel overleeft en dus terug in zee hoort.

Elke levende vis is er één en die zou bij een verplichte aanlandplicht gegarandeerd dood zijn. De OD 6 werkt verder actief mee om een wetenschappelijk overtuigend dossier voor Staatssecretaris Dijksma samen te stellen. Kijk onder de video door Visserijbedrijf C. Sperling www.od6.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *