Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Werkbezoek Staatssecretaris Rummenie op OD-1 ”Maarten-Jacob”

2 min read

Aan boord van de OD 1 spreekt de staatssecretaris met schipper Jan de Boer en diens Zeeuwse collega Martijn van Dijke

De belangen van de visserij moeten zwaarder dan tot nu toe meewegen bij de ontwikkeling van nieuwe activiteiten op de Noordzee. Dat zei staatssecretaris van Visserij Jean Rummenie vrijdag in Scheveningen tijdens een kennismakingsbezoek aan de sector.

In de kombuis van de OD-1 ”Maarten-Jacob” staan de broodjes haring op tafel. Visserijbestuurders Durk van Tuinen, Jacob van Urk en Gert Jan Wiegman schuiven op om ruimte te maken voor Rummenie. Schipper Jan de Boer, die de nieuwe bewindsman een rondleiding heeft gegeven, ziet het helemaal zitten. „Volgende week krijgen we de puls terug”, roept hij enthousiast.

De anderen lachen als een boer met kiespijn: eerst zien, dan geloven. Het Europese verbod uit 2019 op pulsen (elektrisch vissen) ligt hen nog zwaar op de maag. De duurzame vistuigen liggen te verroesten op de wal. Een gunstig rapport van de Wageningse universiteit deed een paar maanden geleden de hoop weer oplaaien. Maar Frankrijk, dat destijds met succes de Nederlandse vinding aan de kaak stelde, plaatste meteen een vraagteken bij de onafhankelijkheid.

Rummenie blijkt goed op de hoogte. „De Fransen hebben een schandalige lobby gevoerd, maar wij hadden onze hand overspeeld”, zegt hij. Hij doelt op de vele vergunningen, ruim tachtig, die het toenmalige kabinet had afgegeven, zonder goede afstemming met andere EU-lidstaten.

Lees hier het complete artikel op het Reformatorisch Dagblad