Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Goedkope zonnepanelen van garnalenafval

1 min read

Garnalen visserij Argentinië

De schaal van garnalen is bruikbaar als basis voor een nieuw type zonnecellen. De garnalenzonnecellen zijn volgens Britse chemici in de toekomst bruikbaar voor draagbare gadgets meldt Duurzaam bedrijfsleven hier

De materialen chitosan en chitine komen in grote hoeveelheden voor in het afval van de garnalenindustrie. Onderzoekers van de Queen Mary University of London zien in deze reststroom mogelijkheden voor het maken van lichte dunne filmzonnecellen. Die zijn te verwerken in ramen of in de schermen van smartphones en smartwatches.

Door het verhitten van het goedkope chitosan en chitine ontstaan carbon quantum dots. Dat zijn op nanoschaal gestructureerde koolstofverbindingen. Een coating met zinkoxide maakt van de garnalenschalen uiteindelijk zonnecellen.

Efficiëntie

De efficiëntie van de nieuwe zonnecellen ligt nog niet zo hoog als vergelijkbare zonnecellen op basis van veel duurdere metalen. De onderzoekers hopen de energieopbrengst op termijn wel te verbeteren.

“Dit zou een eenvoudige en goedkope manier kunnen zijn om zonnepanelen te maken uit een beschikbare, duurzame reststroom”, zegt onderzoeker Joe Briscoe. “Als we de efficiëntie op het gewenste peil krijgen, zijn deze inzetbaar op alle gebieden waar nu andere zonnepanelen gebruikt worden.” [Bron: Duurzaam bedrijfsleven]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *