Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

International Bottom Trawl Survey door RV Cefas Endeavour

2 min read

International Bottom Trawl Survey door RV Cefas Endeavour

Ieder jaar wordt van eind januari tot begin maart de ‘International Bottom Trawl Survey’ (IBTS) uitgevoerd in de Noordzee, het onderzoek vindt dit jaar plaats vanaf het Britse onderzoeksschip CEFAS Endeavour.

De 74 meter lange RV Cefas Endeavour is dit jaar gecharterd door de Nederlandse regering, Rijkswaterstaat en IMARES. Het Nederlandse onderzoeksschip Tridens ondergaat momenteel een grote refit die de onderzoeks mogelijkheden van het schip gaat verbeteren.

De verzamelde gegevens aan boord van de Cefas Endeavour worden gebruikt voor schattingen van de jaarklassterkte van enkele rondvissoorten zoals haring en kabeljauw. De onderzoekers van IMARES bloggen vanaf het onderzoeksschip  over hun bevindingen, klik hier om deze blog te lezen.

Vissen volgens een vast grid

Het bemonsterde gebied wordt verdeeld in een grid van zogenaamde ICES-vakken, gebieden van ongeveer 56 x 56 km, en elk gebied wordt volgens een standaard protocol bevist door twee verschillende schepen. Overdag vist men met een standaard bodemtrawl met een nauwe maaswijdte (20 mm) en een netopening van ongeveer 30 meter breed en 5 meter hoog.

Elke trek duurt een half uur en zodra de vangst aan boord is, wordt deze volledig gesorteerd. Van alle gevangen vissoorten wordt de lengtesamenstelling bepaald en van de belangrijke commerciële soorten worden eveneens biologische gegevens verzameld zoals gewicht, geslacht, geslachtsrijpheid en leeftijd.

Nieuwe jaarklassen van zes soorten

Een belangrijk aspect van het onderzoek is het vaststellen van de aanwas van éénjarige haring, sprot, kabeljauw, wijting, schelvis en kever. Op basis van een voorlopige index berekend uit de IBTS-vangsten wordt een eerste indruk verkregen van de nieuwe jaarklas van deze zes soorten. De uiteindelijke index wordt als ‘tuner’ gebruikt door verschillende assessment werkgroepen bij de schatting van de totale omvang van het bestand.

Haringlarven

’s Avonds en ’s nachts wordt de waterkolom door alle onderzoek vaartuigen bemonsterd met een planktonnet. Hiermee wordt op haringlarven (0-jarigen) gevist om een indicatie te krijgen van de nieuwe jaarklas van haring.

Internationaal onderzoek

Het onderzoek vindt dit jaar plaats vanaf onderzoeksschip CEFAS Endeavour in de Noordzee, het Skagerrak en het Kattegat. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor de schattingen van de jaarklassterkte van enkele rondvissoorten zoals haring en kabeljauw. Daarnaast vormt de IBTS de basis voor divers onderzoek naar veranderingen in het Noordzee ecosysteem.

Deze internationale bestandsopname vindt sinds 1966 jaarlijks plaats en wordt gecoördineerd door ICES (International Council for Exploration of the Sea).

Lees ook: New Vessel Sets Off for International Bottom Trawl Survey

Klik hier voor de blog door de onderzoekers van IMARES over hun bevindingen

Video: Onderzoek op de CEFAS Endeavour in 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *