Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Onderzoek vaartuig Tridens weer als nieuw

2 min read

Onderzoek vaartuig Tridens weer als nieuw

De ‘Tridens’ zal zich dit weekend in een Ierse baai gaan voorbereiden op onderzoekswerk op de oceaan de komende vier weken. Na een zeer ingrijpende refit bij Maaskant in Stellendam is het 25 jaar oude onderzoek vaartuig van de Rijksrederij weer als nieuw en kan het zich meten met de modernste Europese collega’s.

Afgelopen dinsdag was er alle reden voor een feestje in Stellendam. De dag ervoor kon de ‘Tridens’ door de werf overgedragen worden aan de Rijksrederij. Dat betekent dat het hele project, zelfs met meerwerk, precies binnen de gestelde termijn is opgeleverd.

Maaskant kijkt dan ook met trots terug op het, naar eigen zeggen, grootste renovatieproject dat de werf ooit gehad heeft. De lijst aanpassingen, vernieuwingen en toeleverende bedrijven is eindeloos.

Letterlijk de gehele voortstuwingsinstallatie is op de schop gegaan. Hierbij speelde Rolls-Royce een hoofdrol. De nieuwe Rolls-Royce-bediening maakt het mogelijk om met beide hoofdmotoren in loadsharing op een lager toerental te draaien dan de huidige 1.000 toeren per minuut, en is geïnstalleerd door Cofely en Maritiem Elektro Zeeland. Aan het eind van dit jaar zal deze nieuwe bediening uitgebreid worden naar een eenvoudige DP-joystick bediening. Beide Deutz-hoofdmotoren zijn door Diesel Repair Stellendam overhaalt.

Woensdag is de ‘Tridens’ vertrokken naar Ierland, waar in de baai van Cork de onderzoeksapparatuur gekalibreerd zal worden. De vier weken daarna zal het schip zijn bijdrage gaan leveren aan de internationale blauwe wijting-survey. Hieraan doen naast Nederland ook Noorwegen, Rusland, Ierland en de Faerøer mee.

Deze survey zal de vuurdoop worden voor de apparatuur in de drop keel, want bij dit onderzoek zal de nieuwe akoestische apparatuur volop ingezet gaan worden. ,,De onderzoekers kijken er naar uit!’’, aldus Sito Verver van IMARES, die met Ingeborg de Boois het contact is tussen de Rijksrederij en het onderzoeksinstituut. Op 10 april zal de ‘Tridens’ naar verwachting weer terug zijn in Nederland.

Lees ook: International Bottom Trawl Survey dit jaar door RV Cefas Endeavour

Video: Aan boord van de Tridens in 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *