Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noorse tankboot voor Bolt en Van der Zwan

2 min read

Noorse tankboot voor Bolt en Van der Zwan

Er is weer een L 303 ‘Ariadne’. In het Deense Thyborøn kwam vorige week de M-10-HO ‘Heroyfjord’ aan. Deze Noorse tankboot is gekocht door de combinatie Tamme Bolt en rederij Van der Zwan en krijgt de naam en het nummer van de vriestrawler die vorig jaar verkocht is.

,,Een mooie boot, en perfect onderhouden.’’ Tamme Bolt is enthousiast over de nieuwe aanwinst in de haven van Thyborøn. De trawler is van Noorse makelij (bouwjaar 2004), is 53 meter lang en 12,40 meter breed en meet 1.188 GT. Uiteraard heeft de Deense scheepvaartinspectie nog ‘een lijstje’ opgesteld, wat de komende week afgewerkt moet worden voordat de trawler met de visserij kan aanvangen. Op 1 april start het zandspieringseizoen, en Bolt hoopt dan te kunnen gaan vissen.

De zandspiering is de voornaamste doelsoort, met de sprot. Voor beide soorten is het Deense quotum voor 2015 flink omhoog gegaan. Er wordt gevist voor de vismeelindustrie, en waarschijnlijk zal aangeland worden voor de plaatselijke vismeelfabriek van Thyborøn.

De visserij voor de vismeel is een trendbreuk vergeleken met de vriestrawlervisserij door de vorige L 303, maar door de aanwezigheid van rsw-tanken kan de trawler eventueel ook verse pelagische vis aanvoeren voor menselijke consumptie.

De bemanning van de tankboot zal bestaan uit slechts zes personen. Het wordt een Deens/Hollandse ploeg, met de Katwijker Wim van der Plas als schipper. Van der Plas was ook schipper op de vorige L 303.

Bolt is samen met Van der Plas vorige maand een reisje mee geweest met de Noren, op blauwe wijting west van Ierland. ,,Dan krijg je toch een beter beeld als dat je het schip alleen in de haven ziet. We hebben veel slecht weer gehad, maar het was een mooie ervaring. En we hebben kunnen zien dat het echt een prima schip is.’’

De nieuwe L 303 zal in tegenstelling tot de vorige Nederland niet zo snel aandoen. Directeur Gerard Zwijnenburg van Van der Zwan spreekt van een ‘lokale operatie’. ,,Het gaat echt om een activiteit helemaal apart van onze vriestrawlvisserij, en vanuit Denemarken geregeld.’’ [Bron: Visserijnieuws.nl]

Video: de vorige L 303 ‘Ariadne’ vertrekt uit Scheveningen op 8/12/2014

Video 2: Nieuwe l-303 ARIADNE voor even naar zee en terug 22-4-2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *