Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Protest energie-atol voor Belgische kust

2 min read

Protest tegen energie-atol voor Belgische kust

De werkgroep Geen Energie-atol op de Wenduinebank dinsdag hun ongenoegen geuit over de mogelijke komst van een atol voor de kust van De Haan. Ze deelden flyers uit aan alle deelnemers. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein begrijpt de ongerustheid, maar vind het niet nodig “om het volk een rad voor de ogen te draaien”.

Tijdens het Kustforum worden ieder jaar thema’s behandeld die de toekomst van de kust kunnen bepalen. De mogelijke komst van het energie-atol stond bovenaan de agenda, en net daarom voerde de werkgroep protest.

De werkgroep vreest onder meer lichtvervuiling, problemen met de stroming en verzanding en het verdwijnen van marien erfgoed. “Wij zijn vooral tegen de plaats waar het atol zou komen. Het is precies alsof er een Atlantic Wall zou komen voor onze kust”, aldus voorzitter Dany Vanlandeghem.

Staatssecretaris Tommelein probeerde te sussen. “Ik begrijp de ongerustheid. Het enigste waar ik op aandring, is dat er correcte informatie wordt gegeven. Een muur van twaalf meter voor de kust, die komt er niet”, aldus Tommelein.

Ook de Vlaamse ministers Joke Schauvliege en Ben Weyts mochten hun mening geven. “Wij hebben een voorzichtig positief advies gegeven, maar met enkele heel belangrijke voorwaarden. Zo moet er gekeken worden naar de impact voor de biodiversiteit en de visserij”, aldus Schauvliege.

Weyts toonde zich een koele minnaar. “Het creĆ«ren van een draagvlak is het allerbelangrijkste”, zei hij. “We moeten ook kijken naar de mariene toegang. We investeren bakken geld in het baggeren van de doorgang naar Gent en Antwerpen. Dan kan het niet zijn dat we iets bouwen, waardoor we nog meer moeten baggeren”, aldus Weyts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *