Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissers worden stap voor stap weggejaagd

2 min read

Vissers worden stap voor stap weggejaagd uit haven Oostende

De stad Oostende zet momenteel zwaar materieel in om netten, borden en tuigen weg te halen van de H. Baelskaai aan het Visserijdok. Sinds jaar en dag is de Hendrik Baelskaai het werkterrein van de vissers.

Maar tegenwoordig wordt hen stap voor stap ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hier op te krassen en naar de overzijde van het dok te verhuizen, weg van de nieuwbouw appartementen. Aan de overzijde wordt hen vervolgens liggeld gefactureerd door de NV Vlaamse Visveiling (VLV), en zijn ze praktisch verplicht om bij de VLV een loods te huren. Oostende houdt van zijn vissers! zo meldt de website Oostendse oosteroever hier.

Visnetten worden gezien als vuilnis en horen niet thuis in een haven. Alles moet netjes clean, steriel en vooral niet authentiek worden, want de gegoede tweedeverblijvers zijn in aantocht om in de haven te komen wonen.

Het is de natuurlijk de bedoeling om de vissers op -korte- termijn aan de overkant van het Visserijdok te laten aanleggen. Zo kan de NV Vlaamse Visveiling nog wat liggeld factureren aan de vissers en kunnen ze hun nieuw te bouwen loodsen gaan verhuren om het visgerief te stallen.

Alsof de vissersstiel nog niet zwaar genoeg is steekt de stad, samen met de immo-bonzen en de subsidievretende NV Vlaamse Visveiling nog een tandje bij. De visserij, een belangrijk stuk DNA van onze stad wordt met plezier wat kopjes kleiner gemaakt.

En daar hoort goed nieuws bij: het aandeel van CFE (de bouwgroep die Versluys als uithangbord en verkoopkantoor gebruikt voor het Oosteroever-project) noteerde vandaag voor het eerst boven de 100 euro per aandeel. En morgen in de weekendbijlage van De Tijd zal Bart Versluys zich als redder en koning van de kust opwerpen: “Als we niks doen verloedert de kust helemaal’. Yeah right. Zo, u bent terug mee met de zaak. [Bron: Oostendse oosteroever]

De stad Oostende zet momenteel zwaar materieel in om de visnetten, bokken en andere wisselstukken weg te halen van de H. Baelskaai aan het Visserijdok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *