Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Amerikaanse Kustwacht red 27 vissers uit ijs op Antarctica

1 min read

Het Australisch vissersschip Antarctic Chieftain is door het Amerikaanse kustwacht schip USCGC Polar Star uit het IJs bevrijd

Het Australisch vissersschip Antarctic Chieftain is door het Amerikaanse kustwacht schip USCGC Polar Star uit het IJs bevrijd. Het vissersschip met 27 bemanningsleden aan boord raakte vorige maand vast in het ijs.

De 63 meter lange longliner ‘Antarctic Chieftain’ liep schade op aan drie van de vier schroeven  toen het vast kwam te zitten. De Amerikaanse ijsbreker USCGC Polar Star en het Nieuw-Zeelandse vissersschip ‘Janas’ zijn toen gestuurd om het schip in nood te helpen.

De Antarctic Chieftain bevond zich aan de oostelijke rand van het Nieuw-Zeelandse zoek- en redding gebied, ongeveer 1.700 kilometer van McMurdo Sound bij Antarctica. Het vissersschip vist met longlines in de Antarctische wateren op tandbaars.

De ijsbreker was 630 kilometer van de Antarctic Chieftain verwijderd en moest door enkele kilometers van drie meter dik ijs breken. De Polar Star kan door maximaal 6 meter dik ijs breken.

De vissers hebben bijna twee weken in het ijs vastgezeten. Omdat de schroeven beschadigd waren moest het schip uit het ijs naar open zee worden gesleept. De Amerikaanse kustwacht maakte een kort video en plaatste deze online.

De Amerikaanse Coast Guard Cutter Polar Star sleept het vissersvaartuig Antarctic Chieftain in de Zuidelijke Oceaan op februari 15, 2015. De Polar Star kwam de Antarctic Chieftain helpen nadat het schip twee weken vast kwam te zitten in het dikke ijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *