Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Ex Nederlandse kotter gaat helpen vluchtelingen redden

2 min read

De voormalige kotter GO46 gaat helpen vluchtelingen redden

Twee Duitsers hebben 150.000 euro geïnvesteerd in een voormalig Nederlandse kotter die vluchtelingen moet helpen redden tijdens hun overtocht op de Middellandse Zee.

Harald Höppner en Matthias Kuhnt kregen het idee in november, toen Duitsland de 25ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur herdacht. “We beseften dat we slechts enkele honderden kilometers van Duitsland verwijderd een nieuwe, gelijkaardige grens aan het bouwen zijn”, zegt Kuhnt aan de Amerikaanse krant The Washington Post.

Vorig jaar alleen al kwamen meer mensen om aan de grenzen van de EU dan tijdens de 27 jaar dat de Berlijnse Muur Duitsland verdeelde. Mensenrechtenorganisaties klagen al langer dat Europa niet genoeg doet om vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken in gammele bootjes te redden. Bij een gezamenlijk onderzoeksproject door Europese journalisten is onlangs gebleken dat ten minste 23.000 mensen hun leven de afgelopen 14 jaar hebben verloren.

De Duitsers beslisten om 150.000 euro te investeren in een 21 meter lange kotter, waarmee ze zelf op de Middellandse Zee gaan patrouilleren. Over enkele weken varen ze met het schip naar Malta, van waaruit hun drie maanden durende missie zal starten. Tientallen vrijwilligers hebben zich al gemeld om aan het project Sea-Watch mee te doen.

Er zal worden gepatrouilleerd voor de Libische kust, tussen het Italiaanse eiland Lampedusa en de Libische hoofdstad Tripoli. Wanneer de medewerkers van Sea-Watch een vluchtelingenboot in nood opmerken, kunnen zij deze van reddingsvesten, water en voedsel voorzien. Het schip heeft ook enkele opblaasbare reddingsboten aan boord, en in een echte noodsituatie wordt de Italiaanse of Maltese kustwacht verwittigd. “De autoriteiten kunnen moeilijk een noodsignaal van een Duits schip negeren”, aldus Kuhnt.

De kotter GO-46 ‘RAN’ is in 1917 bij scheepswerf Vooruit in Enkhuizen indertijd gebouwd als Noordzeebotter, later herbouwd voor de visserij en daarna voor bewoning. Het schip is inmiddels door Sea-Watch ingericht om vluchtelingen te redden. De afmetingen van het schip zijn: 21.12 x 5.12 x 1.95meter. De hoofdmotor is een MAN van 340 PK. Onder een korte video door Sea Watch.

Video : Schiffsumbau der Sea Watch in Hamburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *