Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eerste MSC-certificaat voor Spaanse ansjovis-vloot

1 min read

Eerste MSC-certificaat voor Spaanse ansjovis-vloot

De vissersvloot uit de Spaanse provincies Baskenland en Cantabrië heeft, als eerste in Europa, een MSC-certificering gekregen voor duurzame visvangst.

De certificering geldt voor 58 schepen die actief zijn in de Cantabrische Zee, het zuidelijk deel van de Golf van Biscaje. De vloot van Baskische en Cantabrische vissers ving in 2013 zo’n 7000 ton ansjovis. Het hoogseizoen is tussen maart en juni.

Het certificaat is een teken dat de vismethoden aanzienlijk zijn verbeterd. Tussen 2005 en 2010 lag de vloot geheel stil, onder meer om de vissers de kans te geven te reorganiseren. Vanuit de Europese Unie waren strikte vangstbeperkingen opgelegd. In die periode hebben vertegenwoordigers uit de visserij,  de Spaanse regering en wetenschappers gewerkt aan een plan voor de verduurzaming van de sector.

De Spaanse conservenfabriek Sucore was een van de drijvende krachten achter de aanvraag voor het MSC-certificaat. Het bedrijf en de vissers verwachten een hogere opbrengst voor de gecertificeerde ansjovis. De assessment is uitgevoerd door het onafhankelijke Bureau Veritas. [Bron]

Video: Ansjovis visserij Cantabrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *