Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Windmolens in Noordzee zakken scheef

2 min read

Het Prinses Amaliawindpark in de Noordzee

Door een constructiefout dreigen de windmolens in het Amaliawindpark voor de kust van IJmuiden in te storten. Zes windmolens zijn al dusdanig ernstig beschadigd, dat het niet mogelijk is om ze op zee te repareren.

Uit een onderzoeksrapport van Ballast Nedam Engineering blijkt dat door weersinvloeden de molens gaan werken en dan laat de cementlijm los. De turbines verzakken daardoor.

Zelfs wanneer de schade beperkt blijft, is het onmogelijk dit te repareren en blijft het gevaar voor volledige instorting aanwezig.

Volgens eigenaar Eneco speelt het probleem niet alleen voor de kust van IJmuiden, maar in totaal bij 1800 windmolens op de Noordzee. Het Amaliawindpark werd in 2008 geopend en levert 125.000 huishoudens groene stroom.

Herstellen

Eneco laat momenteel 60 van zulke windmolens in het Prinses Amaliawindpark in de Noordzee herstellen. Wereldwijd zijn ongeveer 2500 windmolens op dezelfde manier gebouwd. Bij ongeveer driekwart daarvan is de cementlijm gebruikt waarmee problemen zijn.

,,Een windmolen bestaat uit 3 delen: een heistuk dat in de zeebodem wordt geslagen, een middenstuk en daarbovenop de turbine met de wieken. Tegenwoordig kunnen we nauwkeurig heien, vroeger kon dat nog niet. Toen kreeg je de paal nooit helemaal recht de grond in”, legt een woordvoerder van Eneco uit.

Een laag cementlijm moet dat verschil herstellen. Een windmolen die iets uit het lood staat, levert minder stroom op, dus minder geld voor de eigenaar. ,,We moeten de lijm vervangen door iets dat wel houdt, en dat zijn we nu aan het doen”, aldus Eneco. Het bedrijf wil niets zeggen over kosten die ermee zijn gemoeid.

Lees ook: Windmolens op zee kunnen niet tegen zout

En: Honderden windmolens staan scheef in Noordzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *