Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Garnalenvangst uit de kuil gepompt

1 min read

De GRE-5 uitgerust voor de garnalenvisserij met vacuümpomp

Het met een visvriendelijke vacuümpomp gereguleerd aan boord zuigen van de garnalenvangst uit de kuil gaat goed, bij het ‘verenkelen’ van de garnalen vanuit de wel/stortbak om deze te kunnen detecteren en sorteren zijn nog wat vraagtekens te plaatsen.

Aldus projectleider Machiel Meulenbeld (NVB / Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij) over de innovatieve vangstverwerkingslijn aan boord van de GRE 5. De Duitse kotter van fabrikant De Boer RVS met schipper Douwe Sloot voert sinds begin deze maand testreisjes uit.

Afgelopen dinsdag zijn wetenschappers van het ILVO voor het eerst mee geweest, twee maanden later dan aanvankelijk gepland. Ook Meulenbeld was aan boord. ,,Het was geslaagd. Het opzuigen van de garnalen ging erg goed. De welbak is een sterk element in het scheiden van de eerste bijvangsten, zoals bliek, sterren, zeesla en groen. We hebben een aantal opties om het verenkelen te verbeteren.’’

Vrijdagmiddag 22 mei organiseert de Nederlandse Vissersbond in Makkum een voorlichtingsbijeenkomst over het project om de eerste testresultaten te bespreken. Het detectie-sorteersysteem moet een optimale scheiding realiseren tussen maatse garnalen en bijvangst.

In de verwerkingslijn wordt op de sorteerband de omvang van zowel de vangst als de bijvangst digitaal vastgelegd. De bijvangst gaat direct levend overboord. Kijk onder een video.

Lees ook: Garnalenvisserij met vacuümpomp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *