Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe ‘Venus’ NS-150 voor IJslandse vloot

2 min read

De ‘Venus NS’ is de eerste van vijf nieuwe schepen die HB Grandi laat bouwen

Het nieuwe pelagische vissersschip, Venus NS-150, voor de IJslandse firma HB Grandi is bijna klaar om de overstoom naar haar thuishaven Vopnafjordur in IJsland vanuit Turkije aan te vangen.

Gehoopt wordt dat de nieuwste toevoeging aan de IJslandse vissersvloot haar thuishaven op IJsland midden mei zal binnenvaren. Het nieuwe pelagische schip, gebouwd op de Celiktrans Deniz Insaat werf in Turkije, gaat de ‘lundey NS’ van HB Grandi vervangen.

De Venus is de eerste van twee nieuwe pelagische schepen die worden gebouwd voor HB Grandi. De IJslandse firma is een contract aangegaan voor de nieuwbouw van maar liefst vijf schepen met de Turkse werf Celiktrans Deniz Insaat Ltd.

Thorarinn Sigurbjörnsson, die de bouw van de nieuwe Venus en haar zuster schip Víkingur AK-100 begeleid, zei: ‘We hebben de proefvaarten zonder noemenswaardige problemen uitgevoerd en dat nu de nadruk zal liggen op het afstellen van diverse systemen op het nieuwe schip.’

Schipper Gudlaugur Jónsson stond aan het roer tijdens de proefvaarten en zal het schip ook overvaren naar haar thuishaven op IJsland.

De nieuwe ‘Venus NS’ is de eerste van vijf nieuwe schepen die HB Grandi laat bouwen op de Turkse werf, en zal worden opgevolgd door de bouw van zusterschip ‘Víkingur AK’, dit schip hoort klaar te zijn in de herfst van 2015. De nieuw bouwers zullen de al 53-jaar oude schepen ‘Víkingur AK’ en ‘Lundey NS’ vervangen.

Daarna worden er nog drie kleinere schepen gebouwd voor de aanvoer van verse vis, deze zouden volgens planning moeten worden afgeleverd in 2016 en 2017.

Onder foto’s en een video van de nieuwe ‘Venus’ NS-150 door Taner Yılmaz van Celiktrans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *