Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

35.000 bezoekers op ‘Dag van de Garnaal’

2 min read

Op de Dag van de Garnaal konden de vele bezoekers zelf zien, proeven en beleven

Lauwersoog – De dag van de Garnaal van afgelopen zaterdag op Lauwersoog heeft tussen de 30 en 35 duizend bezoekers getrokken. “Betere promotie kun je niet hebben”, was één van de vele positieve reacties.

En dat was het ook, de gigantische voorraden verse vis en garnalen ging snel over de toonbank en raakten zelfs uitverkocht. Boven verwachting groot succes, dat was de conclusie van het bestuur van Stichting Promotie Lauwersoog.

Zaterdag 02 mei werd de officiële opening gehouden op het grote podium in de visafslag. Na toespraken van voorzitter Stichting Promotie Lauwersoog en de Garnalenkoningin Marloes Buikema werd de vlag rond 10.00 uur in top gehesen. Daarna kon iedereen genieten van alle activiteiten op Lauwersoog. Het afgelopen jaar,2014, was voor de visserij een jaar met dalen en pieken. Het huidige jaar, 2015, laat nog niet veel spectaculairs zien. Echter, het jaar moet eerst voorbij zijn om te kunnen spreken van een goed of slecht garnalenjaar.

Lauwersoog en Zoutkamp zijn gezamenlijk toonaangevend in garnalenaanvoer. Er is het afgelopen jaar genoeg gebeurd in garnalenland en ook in de komende jaren staat er nog genoeg op de kaart. Bedreigingen alom: gesloten gebieden op zee, windmolenparken, boorplatforms, kabels en gasleidingen enzovoort, enzovoort. De zee wordt steeds kleiner voor de visserman en die visserman wordt steeds vaker gezien als “verstoorder van het ecosysteem op zee”, wat een pertinent onjuist beeld is.

Op de Dag van de Garnaal konden de vele bezoekers zelf zien, proeven en beleven; alles van de maritieme sector, en centraal de visserij, werd uit de kast gehaald! Zo kon men mee varen op diverse garnalenkotters, zelf verse garnalen kopen in de “mijnzaal” en natuurlijk proeven! En dat werd volop gedaan. De verse vismarkt was onvoorstelbaar in trek. Iedereen liet zich de gebakken scholfilets goed smaken. Maar ook de garnalen, schar, kabeljauw, kabeljauwfile en haring waren bijna niet aan te slepen. De gehele dag werden de garnalen gepeld door medewerkers van Visserijmuseum Zoutkamp.

Het reuzenrad was goed in trek, vele hebben een prachtig uitzicht gehad over het Waddengebied. Ook de reddingsboot dag van de KNRM station Lauwersoog trok ongekende belangstelling, net als de (ex-Hr. Ms.) Sittard, een oude mijnenveger van de marine. Samen met nog vele activiteiten werd de Dag van de Garnaal een echt dagje uit voor het hele gezin!

Stichting Promotie Lauwersoog spreekt over een ongekend succes. “We hadden nooit verwacht dat er zoveel mensen naar de haven zouden komen. Gelukkig waren we goed voorbereid en verliep alles prima en zonder incidenten. Een dergelijk evenement is alleen mogelijk dankzij de steun van talloze sponsoren en vrijwilligers. De stichting wil dan ook iedereen die een bijdrage heeft geleverd om deze dag tot een succes maken hartelijk bedanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *