Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europarlementariër Peter van Dalen met SL-3 op zee

2 min read

Op 18 juni 2015 ging Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) een etmaal mee varen op de Stellendam-3.

“Prachtig om in de praktijk te zien hoe duurzaam en innovatief er gevist wordt op een Nederlandse kotter”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) bij aankomst vrijdagmorgen op de kade in Stellendam.

Van Dalen was op uitnodiging van schipper Wout Boelaars van de SL-3 een nacht mee geweest op zee. De Europarlementariër zag het puls-vistuig in actie en kreeg te zien wat de invoering van de aanlandingsplicht betekent voor het werk aan boord.

“Met eigen ogen heb ik kunnen zien hoe onzinnig en onwerkbaar de aanlandingsplicht is. We moeten zorgen dat levende vis gewoon terug in zee mag en dat er uitzonderingen komen voor bepaalde soorten”. Schipper Wout Boelaars is blij met deze steun: “Mooi om te merken dat er ook in Brussel voor ons gestreden wordt, want wat er nu bedacht is kan gewoon niet.”

Feiten en fabels

Dit schip maakt gebruik van innovatieve puls-netten, maar deze techniek is helaas nog slechts op basis van een ontheffing toegestaan. Van Dalen: “Het is belangrijk dat Europa maximale ruimte geeft aan deze duurzame techniek, dat is goed voor de vis én de visserman.”

Bij de puls-techniek wordt met een stroomprikkel van een paar volt vis van de bodem opgeschrikt en in een net gebracht. Doordat het net over de bodem zweeft, is er geen beroering van de zeebodem. Dit geeft een besparing van 50% in brandstofverbruik. Er wordt ook fors minder ondermaatse vis gevangen en ook ander bodemleven zoals zeesterren worden met rust gelaten. Er loopt momenteel zelfs een aanvraag voor een MSC-keurmerk voor deze techniek.

“Vanuit andere landen is er helaas nog veel weerstand tegen de puls-techniek. Voor een deel komt dit door onwetendheid. Daarom organiseer ik in juli een tentoonstelling in het Europees Parlement waarin de feiten en fabels over deze techniek worden besproken. Zo hoop ik mijn collega´s te kunnen overtuigen dat Europa deze innovatie moet steunen in plaats van blokkeren!”, aldus Van Dalen.

Van Dalen zag het puls-vistuig in actie en kreeg te zien wat de invoering van de aanlandingsplicht betekent voor het werk aan boord.

 

Aanlandingsplicht

De goedkeuring van innovatieve technieken wordt extra belangrijk omdat er vanuit Europa een aanlandingsplicht zal worden ingevoerd. Dit houdt in dat de visser alle gevangen vis aan land moet brengen. Ook de vis die nog te klein is voor consumptie.

Nu gooien vissers die gelijk weer over boord, waardoor een deel kan overleven en doorgroeien. Onder de nieuwe regels moeten ze mee aan land, wat veel laadruimte kost, maar de vis mag niet verkocht worden als voedsel voor mensen. Van Dalen: “Wij vinden dit ronduit verspilling. Verspilling van voedsel en geld”. [Nieuwsbericht eurofractie ChristenUnie-SGP 19/06/2015] Kijk hier de video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *