Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

‘Afgescheept’ trekt volle kerk in Zoutkamp

1 min read

ZOUTKAMP – De Nieuwe Kerk in Zoutkamp zat vrijdag vol. Niet voor een dienst, maar voor de première van de documentaire ‘Afgescheept’.

Documentairemakers Carlien Bootsma en Nina van Oostrum hebben hierin de strijd van de Zoutkamper garnalenvissers voor het behoud van hun visgronden op treffende wijze in beeld gebracht. Met deze documentaire sleepten beide dames op het CampusDoc Filmestival dan ook een tweede prijs in de wacht.

Na een welkomstwoord door Van Oostrum werden de rollen omgedraaid en interviewde Garnalenkoningin Manon Postma de makers kort over de documentaire, die vervolgens op het scherm werd getoond. In de documentaire komen garnalenvissers Johan Rispens en Dirk Sloot aan het woord over de problemen in de visserij en worden de vissers gevolgd bij hun werk op zee en aan de vergadertafel. Ook is er een hoofdrol voor kleinzoon Thijmen Koster, die later opa Dirks schip over wil nemen en ook visser wil worden.

Positief

Na de laatste beelden volgde een luid applaus waaruit de waardering van het publiek duidelijk naar voren kwam. Die waardering werd daarna ook nog eens uitgesproken door docent John Driedonks van de Hogeschool Utrecht, School voor Journalistiek, waar Bootsma en Van Oostrum hun opleiding hebben gevolgd. Tenslotte bedankt de Garnalenkoningin namens de vissers het tweetal met bloemen en een attentie en sprak zij de hoop en verwachting uit dat deze documentaire positief mee zal werken in de strijd van haar vissers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *