Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

CBS: Forse groei aantal visspeciaalzaken

1 min read

Forse groei aantal visspeciaalzaken, foto Nederlands Visbureau

Het aantal gespecialiseerde viswinkels in sinds 2007 met 25 procent toegenomen. Waren er in 2007 nog 650 viswinkels in Nederland, in 2014 was dit aantal gestegen tot 815.

Een kwart van de viswinkels is in Noord-Holland gevestigd. Flevoland heeft met 15 viswinkels de minste visboeren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De viswinkels zijn daarmee het snelst groeiende segment onder de speciaalzaken.

Naar aantal inwoners heeft Zeeland de meeste viswinkels: per 11 000 inwoners is er in Zeeland 1 speciaalzaak waar je een visje kunt halen. Limburg heeft met 37 duizend inwoners per viswinkel de laagste concentratie.

Het aantal winkels dat buitenlandse voeding verkoopt nam ook fors toe. Hiervan zijn er 20 procent meer dan zeven jaar geleden. In aantallen zaken tonen ook kaasspeciaalzaken (+9 procent), banketbakkers (+4 procent) en bakkers (+2 procent) een positieve trend.

Groenteboeren, slagers en poeliers

Anders zit het met het aantal groenteboeren in Nederland. Het aantal agf-specialisten is in zeven jaar tijd met 23 procent afgenomen. Ook gespecialiseerde vleesverkopers hebben het bijltje er de afgelopen jaren op grote schaal bij neergelegd. Het aantal slagerijen is met 17 procent gedaald, terwijl het aantal poeliers met 14 procent is afgenomen.

Kijk hier de grafieken en cijfers op de website van CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *