Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Greenpeace dumpt tijdelijk geen stenen in zee

1 min read

Na een lobby van de Urker vissersvrouw en gemeenteraadslid Anja Keuter spande VisNed een kort geding aan

Greenpeace zal de komende twee weken geen keien meer op de Klaverbank in de Noordzee dumpen. Dat heeft de milieuorganisatie maandag toegezegd tijdens de behandeling van het kort geding, dat de belangenorganisatie van kottervissers VisNed had aangespannen.

Op 6 juli doet de Amsterdamse rechtbank uitspraak. Rogier Hörchner, raadsman van de milieuorganisatie, liet in het midden of Greenpeace daarna met nieuwe acties komt. De Klaverbank is een belangrijk visgebied op zo’n 160 kilometer ten noordwesten van Den Helder.

Tot woede van de vissers dumpte Greenpeace er vorige maand tien grote stenen, met gewichten tussen 1500 en 2500 kilo. De organisatie zei hiermee te protesteren tegen het gebrek aan daadkracht bij de Nederlandse overheid om het zeemilieu te beschermen. Greenpeace wil dat de bodemvisserij in dit gebied wordt verboden.

Ongeveer 500 vissers deden de afgelopen weken aangifte tegen Greenpeace. Na een lobby van de Urker vissersvrouw en gemeenteraadslid Anja Keuter spande VisNed een kort geding aan. De organisatie vertegenwoordigt volgens raadsman Geert-Jan Knoops zo’n 150 kotters die regelmatig op de Klaverbank vissen.

Die zijn afhankelijk van een „veilige omgeving”, aldus Knoops. Hij benadrukte dat de stenen die Greenpeace heeft laten afzinken, de netten kunnen beschadigen en bovendien gevaar voor de vissers opleveren bij het aan boord halen. Kleinere schepen kunnen kapseizen.

Kijk onder een reportage door RTL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *