Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Duizenden dode palingen gevonden

2 min read

Rondom de Breebaartpolder in de provincie Groningen zijn vorige week duizenden palingen dood gevonden.

Rondom de Breebaartpolder in de provincie Groningen zijn vorige week duizenden palingen dood gevonden. De palingen waren uit het water van de Breebaartpolder gekropen en lagen tot op de weg langs de Dollarddijk.

Het waterschap Hunze en Aa’s heeft watermonsters genomen en deze laten onderzoeken. Medewerkers van het waterschap en vrijwilligers van Het Groninger Landschap hebben de dode palingen verleden week opgeruimd.

In de Breebaart polder is in samenwerking met waterschap Hunze en Aa’s een opening in de Deltadijk gemaakt om de zee en het getij weer toe te laten. De polder is nu een – zoals dat heet – gedempt getijdengebied. Eb en vloed worden gestuurd door een duiker. Het getij verschilt dertig centimeter waar dat in de Dollard wel drie meter verschilt.

Mieke Riezebos van waterschap Hunze en Aa’s zegt in het Dagblad van het Noorden: ”Uit onderzoek van het waterschap is gebleken dat er een groot zuurstoftekort is in het water van de Breebaartpolder. Dit wordt veroorzaakt door algengroei. ,,Door zuurstofgebrek proberen palingen te ontsnappen. Ze zijn massaal de wal opgekropen om op zoek te gaan naar een sloot of ander water met voldoende zuurstof om te overleven.”

Palingen migreren wel vaker over land. Als de ondergrond vochtig is kunnen ze kronkelend vele meters over land afleggen. Riezebos: ,,Door de hitte van het afgelopen weekend was de grond droog. Daardoor hebben ze geen veilige haven kunnen bereiken. De droogte heeft de palingen dus de das omgedaan.”

De bekende palingvisser Gaele Postma uit Zoutkamp heeft de laatste periode juist amper dode paling gezien in zijn viswater, elders in de provincie Groningen bij het Lauwersmeergebied. ,,Ik heb deze periode nog gewoon tweehonderd kilo paling gevangen.’’

Van zo’n enorme sterfte als nu heeft zelfs een ervaren visserman als Postma nooit eerder gehoord. Ook hij is nieuwsgierig naar wat er aan de hand is. ,,Voor blauwalg zijn ze niet heel gevoelig. Het lijkt erop dat de palingen het daar ‘benauwd’ hebben gehad door de warme tijd. Maar eenmaal op de kant kunnen ze toch uitdrogen als hun beschermende slijm opdroogt door de schrale wind’’, oppert hij hier in de Telegraaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *