Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Onderzoeksschip Belgica ingezet voor onderzoek aquacultuur

2 min read
Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) wil het onderzoeksschip Belgica inzetten om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van aquacultuur.

Onderzoeksschip Belgica ingezet voor onderzoek aquacultuur

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open Vld) wil het onderzoeksschip Belgica inzetten om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van aquacultuur. Dat zei hij tijdens een rondvaart met het schip. Met aquacultuur wil Tommelein inzetten op verdere economische ontwikkeling op de Noordzee, de zogenaamde ‘blue growth’. “Aquacultuur moet kunnen uitgroeien tot een volwaardige economische activiteit”, aldus Tommelein.

De Belgica is een varend laboratorium van 51 meter lang, vaart meer dan 200 dagen per jaar op zee en heeft in meer dan dertig jaar 900.000 km afgelegd. Het schip wordt gebruikt door onderzoekers van de Belgische universiteiten en wetenschappelijke instituten om de kennis van de zeeën te vergroten en toezicht te houden op de kwaliteit van de Noordzee. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoek naar visserijtechnieken, naar de invloed van zandextractie of naar het effect van windturbineparken op het ecologisch leven in de Noordzee.

Tommelein wil het onderzoeksschip inzetten in het wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van aquacultuur. “Aquacultuur is een innovatieve en duurzame technologie om de zeevoedselproductie te bevorderen en overbevissing tegen te gaan. De gevolgen van de stijgende visconsumptie zijn immers dramatisch voor de visvoorraden. 85 procent van de wildevisvoorraden is overbevist of uitgeput, voor Europa is dat zelfs 88 procent”, weet hij.

Afgelopen maanden en weken zijn in ons land nieuwe ideeën voor aquacultuuractiviteiten ontstaan. “Als staatssecretaris wil ik die ideeën ondersteunen en een efficiënt beleidskader voor deze ontwikkelingen creëren. Uiteindelijk moet aquacultuur kunnen uitgroeien tot een volwaardige economische activiteit”, zegt hij. In de opmaak van een nieuw Marien Ruimtelijk Plan wil hij enkele zones voorzien voor pilootprojecten.

Tommelein gaf ook nog mee dat de Belgica tegen 2017 aan vervanging toe is. “Een nieuw onderzoeksschip is een must, want enkel dan kunnen we een wetenschappelijk gefundeerd Noordzeebeleid blijven voeren. Ik zal hierover overleggen met minister voor Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs”, besluit hij. [Bron: VILT]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *