Oestercrisis in Zeeland door slakken
2 min readOesterkwekers in Zeeland maken zich zorgen over een slak die tot negentig procent van de jonge oesters opeet. De ‘Oesterboorder’ is een slakkensoort die gaatjes boort in de schelpen en de inhoud opeet.
De Oesterboorder plant zich explosief voort in het deel van de Oosterschelde waar de bekende Zeeuwse creuse wordt gekweekt aldus de Nederlandse Oestervereniging. Kwekers van oesters in Zeeland vrezen voor banen nu een groot deel van de lekkernij lijkt te verdwijnen.
Volgens de Nederlandse Oestervereniging is de situatie “vrij ernstig”. Vooral jonge oesters zijn het slachtoffer van de oesterboorder en op sommige plekken zijn er bijna geen jonge oesters meer te vinden. Daarnaast worden de oesters al langere tijd bedreigd door een virus.
Een oesterkweker uit Yerseke zegt een crisis van deze omvang niet eerder te hebben meegemaakt. Volgens hem zit er niets anders op dan alle kweekvelden leeghalen en opnieuw beginnen.
Het ministerie van Economische Zaken bekijkt samen met de provincie Zeeland en de oestersector wat er kan worden gedaan. Over een plan is afgelopen week achter gesloten deuren gesproken door bestuurders van de provincie, het ministerie en de sector.
Voorzitter Cees van Liere van de oestervereniging hoeft de consument niks te vrezen. Ook wil hij benadrukken dat er geen enkel risico is voor de voedselveiligheid en volksgezondheid. “Op termijn zal het betekenen dat we in ieder geval vanuit de Oosterschelde minder oesters kunnen produceren.” . Kijk onder een reportage door Omroep Zeeland
Lees ook: Jonge oesters Oosterschelde bijna allemaal dood
Lees ook: Oesters Oosterschelde bedreigd: ‘Mogelijk mijn laatste jaar als kweker’
Lees ook: Reddingsplan oestersector in de maak