Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Hektrawler zinkt in baai bij Chili

1 min read

Begin Augustus is de in Chili opgelegde hektrawler ‘Guamblin’ van 2649 dwt. gezonken in de baai van Coquimbo. Het schip was al een aantal jaren niet meer in de vaart omdat het niet zeewaardig was.

Het schip is in de baai van Coquimbo verankerd door de Chileense autoriteiten in 2014. Door een storm knapte later de verankering en werd het schip op de kust gezet. Er zijn toen olieschermen rond het schip geplaatst.

Op 4 augustus begon het schip te zinken. De autoriteiten besloten toen dat het beter was het schip naar dieper water te slepen. Tijdens het slepen maakte het schip slagzij en begon te zinken en de sleepkabel knapte, de ondergang van het schip is op video vastgelegd. Niemand raakte gewond.

Afgelopen februari kwam het schip in het nieuws toen er werd ontdekt dat er nog een levende hond aan boord was. De “mysterieuze” dierlijke geluiden afkomstig van het schip deed de plaatselijke bevolking geloven dat er een “geest” aan boord was.

Greenpeace waarschuwt achteraf voor potentiële milieuschade en een olieramp in het gebied die de gezonken Guamblin de komende 15 of 20 jaar zou kunnen veroorzaken..

Het schip is in 1964 gebouwd door Hayashikane Shipbuilding & Engineering Shimonoseki in Japan. De eigenaar is Pesquero San Ambrosio & Invers in Coquimbo, Chili. De vorige namen van het schip zijn Banshu Maru No.2 en Taiyo Maru No.82. De Guamblin was al een aantal jaren niet meer in de vaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *