Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Beelddetectie houdt bijvangst garnalenvisserij in leven

2 min read

Een machine van De Boer RVS leidt tot slimmere verwerking van garnalen en een beperkte bijvangst. Dit is volgens het bedrijf milieuvriendelijker en diervriendelijker dan conventionele vismethodes.

Een machine van De Boer RVS leidt tot slimmere verwerking van garnalen en een beperkte bijvangst. Dit is volgens het bedrijf milieuvriendelijker en diervriendelijker dan conventionele vismethodes.

De Boer RVS, dat machines voor de garnalenvisserij maakt, ontwikkelde een opzuigsysteem, dat de garnalenvangst zo snel mogelijk aan boord haalt. De garnalen worden door een vacuümsysteem opgezogen en op een lopende band gelegd. Twee camera’s maken beelden van elk object dat over de lopende band gaat.

Speciale software voor beeldbewerking herkent alle goede garnalen en verdeelt deze in drie verschillende maten. De garnalen worden door middel van korte luchtstoten in de juiste bak gestuurd. Het beeldverwerkingssysteem negeert de bijvangst. Die blijft op de band liggen.

Bijvangst

De lopende band eindigt boven een transportsysteem, dat de bijvangst direct terug de zee in zet. De bijvangst wordt zo in minder dan een minuut na vangst levend overboord gezet.

Het hele verwerkingsproces neemt zo’n 5 minuten in beslag. Bij conventionele vissystemen duurt de verwerking 3 uur. De huidige verwerkingslijn aan boord is daarbij niet gemaakt om bijvangst te laten overleven.

Milieuvriendelijk

De installatie van De Boer RVS is volgens het bedrijf diervriendelijk en milieuvriendelijk. Er ontstaat minder bodemberoering en er kan efficiënter worden gevist. Daarnaast is er minder werkdruk aan bood van de vissersboten.

Ook verbetert volgens het bedrijf de kwaliteit van de garnaal, doordat de verwerkingstijd korter is. Het bedrijf verwacht dat door deze werkwijze de visserij de kans krijgt om in natuurgebieden te mogen blijven vissen.

De Boer RVS dingt met deze technologie mee naar de Accenture Innovation Awards 2015. Het bedrijf is daarnaast door de Kamer van Koophandel opgenomen in de MKB Innovatie Top 100 van 2015. [Bron]

Video: De Boer RVS maakt verwerkingsmachines die het verschil maken in de garnalenvisserij. Innovatief, van kwalitatief hoogstaand RVS materiaal, makkelijk te onderhouden en schoon te houden. Efficiënter, zuiniger en effectiever verwerken, van sorteren tot pellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *