Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Ierse visser overleden na inademing van giftig gas

2 min read

De G-501 Oileán an Óir, foto Trawlerphotos.co.uk

Een Ierse visserman is overleden en een andere ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat zij maandag giftige dampen hebben ingeademd op hun schip in de haven van het Ierse Killybegs.

Drie afzonderlijke onderzoeken zijn gestart naar het ongeluk dat aan boord van de G-501 Oileán an Óir in de haven van Killybegs. Hulpdiensten werden gealarmeerd rond 01:30 op maandag, zij vonden twee mannen bewusteloos in het ruim van het vissersschip.

Er wordt aangenomen dat een 27-jarig bemanningslid werd overvallen door giftige dampen tijdens het schoonmaken van de koeltanks aan boord van het in Galway-geregistreerd schip. Toen zijn 46-jarige Filipijnse collega gingen helpen is ook hij ingestort.

De twee zijn met spoed naar het Letterkenny General Hospital gebracht, waar de jongste visser maandagavond is overleden. De andere man is in een ernstige, maar stabiele toestand.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de giftige dampen, maar de onderzoekers denken dat de twee mannen ammoniak en zwavelwaterstof gas uit rottend organisch materiaal hebben ingeademd.

De plaats van het ongeluk is door de Ierse politie afgezet, ambtenaren van de Health and Safety Authority zijn een onderzoek begonnen. Het onderzoek wordt ook gevolgd door Marine Casualty Investigation Board.

Vorig jaar begin augustus zijn twee Deense vissers om het leven gekomen op een vissersschip in de haven van het Deense Strandby, een derde man is toen bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. De vissers wilden een lading sprot voor vismeel op een vrachtwagen lossen toen zij onwel zijn geworden in het vis ruim door giftige waterstofsulfide dampen. Waterstofsulfide is een giftig gas dat ontstaat bij rotting van zwavelhoudende organische stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *