Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Meer toezicht op haaienvangsten in Kaapverdië

2 min read

Duikers met haai bij de Kaapverdische eilanden

“Dit nieuwe visserijakkoord regelt eindelijk meer toezicht op de haaienvangsten in de wateren rondom Kaapverdië”, dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) gisteravond tijdens het debat over dit akkoord.

Van Dalen is de rapporteur namens het Europees Parlement voor dit onderwerp en stelde een verslag op dat zojuist met grote meerderheid werd aangenomen. Het EP verleende daarin zijn goedkeuring aan het akkoord.

Inhoud akkoord

In het vernieuwde visserijakkoord is afgesproken dat Europese schepen mogen vissen in de wateren rondom Kaapverdië. Daar betalen zowel de EU als de Europese scheepseigenaren voor.

Van Dalen: “Een deel van dit geld mag Kaapverdië vrij besteden, maar 50% is geoormerkt voor sectorale steun. Dit gaat om projecten gericht op beter toezicht op zee, zodat illegale visserij sterker kan worden bestreden.” Daarnaast zijn er ook projecten die de veiligheid van lokale vissers verbeteren door trainingen tijdens hun opleiding. Het bedrag dat de Europese vissers per ton gevangen vis betalen is verdubbeld. “Kaapverdië krijgt in dit akkoord een veel betere prijs voor het gebruik van haar wateren. Dat is wel zo eerlijk, zeker omdat het een arm land is”, aldus Van Dalen.

Haaienvangsten

Door een bepaald type boten, zogeheten longliners, worden veel haaien gevangen. Tijdens de laatste jaren van het vorige akkoord is dit aantal sterk gestegen. Daarom zijn er nu een aantal maatregelen opgenomen. Zo is het aantal vergunningen voor longliners verminderd en moeten alle vangsten nauwkeurig worden geregistreerd.

Als een vastgestelde grens in haaienvangst wordt overschreden treden er aanvullende maatregelen in werking. Ook komt er een uitgebreid gezamenlijk onderzoek naar de leefgebieden van haaien, de migratiepatronen en de impact van de visserij op de haaien.

Van Dalen: “Haaien zijn kwetsbare vissen en we moeten voorkomen dat ze overbevist worden. Ze zijn deel van Gods schepping en van vitaal belang in het ecosysteem.” Peter van Dalen heeft in zijn resolutie de Europese Commissie gevraagd het Europees Parlement op de hoogte houden van zowel de uitkomsten van het onderzoek als de vangstgegevens en aanvullende maatregelen. Zo kan het EP de vinger aan de pols houden. Ook een amendement van Van Dalen waarin de EP expliciet de bezorgdheid uitspreekt over de toegenomen haaienvangsten werd met ruime meerderheid aangenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *