Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Adriaan Rijnsdorp wint prijs tijdens ICES Annual Science Conference

2 min read

Adriaan Rijnsdorp krijgt ICES Outstanding Achievement Award bij ICES, foto via twitter

De International Council for the Exploration of the Sea (ICES) heeft maandag de Outstanding Achievement Award uitgereikt aan professor Adriaan D. Rijnsdorp tijdens de Annual Science Conference (ASC) in Kopenhagen.

Deze prestigieuze onderscheiding, die symbool staat voor de hoogste erkenning voor wetenschappelijke diensten aan de ICES, werd aan Rijnsdorp – professor aan Wageningen University en hoofdwetenschapper bij Institute for Marine Research and Ecosystem Studies (IMARES) – uitgereikt voor zijn decennialange inzet voor ICES en zijn omvangrijke en invloedrijke wetenschappelijke bijdrage op het gebied van visserij en visbiologie.

Als veelzijdige visserijwetenschapper heeft Rijnsdorp zijn diepgaande kennis ingezet bij uiteenlopende onderwerpen variërend van oceanografie en de effecten van klimaatverandering op de vispopulatie tot aan de economische aspecten van visserij en de gedrags- en besluitvormingsprocessen van de vissers zelf. Zijn onderzoek naar platvisvisserij en -ecologie maakte hem tot vroege voorvechter van de ‘scholbox’, een beschermde zone voor jonge platvis in de Noordzee. Dankzij zijn sterke leidinggevende vaardigheden heeft hij tal van grote nationale en Europese projecten weten te organiseren.

“Het is altijd een genoegen geweest om met Adriaan samen te werken. Hij geniet bijzonder veel respect binnen de wetenschappelijke gemeenschap en hij heeft veel mensen van over de hele wereld geïnspireerd”, aldus John Pinnegar, collega-wetenschapper en programmadirecteur van het Britse CEFAS Marine Climate Change Centre.

“Adriaan leidt projecten op een rustige en uiterst bescheiden manier; hij maakt daarbij gebruik van een ‘bottom-up’ aanpak die mensen werkelijke inspraak en een gevoel van betrokkenheid geeft. Hij is van mening dat er op ieder vlak waarop twee vakgebieden elkaar raken, echte vooruitgang kan worden geboekt.”

Tijdens de ceremonie roemde Pierre Petitgas, voorzitter van de ICES Awards Committee, nog meer eigenschappen van de prijswinnaar, zoals zijn effectieve communicatie met belanghebbenden binnen de visserijsector, zijn begeleiding van jonge wetenschappers, de intelligente en krachtige manier waarop hij zijn mening voor het voetlicht brengt en zijn innemende persoonlijkheid.

Meer dan zevenhonderd deelnemers vanuit diverse organisaties en branches zijn deze week bijeengekomen voor de ICES Annual Science Conference in Kopenhagen waar wetenschappelijke activiteiten voor duurzame zeeën besproken en bedreven worden.  [Persbericht IMARES Wageningen UR 21 september 2015]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *