Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

“Haven Lauwersoog verdwijnt als de politiek niets doet”

1 min read

De haven van Lauwersoog verdwijnt als de politiek niets doet aan verzanding van het Westgat.

Als de politiek niets doet, is het afgelopen met de haven van Lauwersoog. Dat zegt de werkgroep Exploitatie Haven Lauwersoog. De haven is door de verzanding van het Westgat steeds moeilijker te bereiken voor schepen.

Regelmatig lopen viskotters aan de grond in het Westgat waardoor steeds meer vissers genoodzaakt zijn een andere haven te kiezen. Hierdoor komen er steeds minder vissersschepen in Lauwersoog.

De werkgroep vreest voor wat dit zal betekenen voor de toekomst. Want als er niets gebeurt, zijn ze bang dat de visafslag en allerlei bedrijven die daarmee verbonden zijn, wel eens failliet zouden kunnen gaan.

Doordat de Waddenzee een beschermd natuurgebied is, mag er niet gebaggerd worden in het Westgat. Uitzondering is wanneer het economische belang erg groot is, of als het Westgat wordt bestempeld als Rijks vaarweg. Die status hebben de vaarroutes naar Harlingen, Eemshaven en Delfzijl ook schrijft RTV Noord hier.

De werkgroep heeft nu via VisNed en de Vissersbond een enquête verspreid onder de vissers, om te weten te komen waarom zij de haven steeds vaker vermijden.

Luister hier naar een gesprek met Jelle de Vries (SC-28) op Omropfryslan

Video: Vissers mijden haven Lauwersoog – RTV Noord

https://youtu.be/PrzFDv9esMw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *