Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

‘Uitgevist en aan de kant gezet’

2 min read

De gebroeders Jan en Daniël Wormsbecher uit Harderwijk winden er geen doekjes om. Vorige week haalden ze met de HK 173 noodgedwongen hun aangepaste schietfuiken uit het water.

De spanning onder IJsselmeervissers is om te snijden. De gebroeders Jan en Daniël Wormsbecher uit Harderwijk winden er geen doekjes om. Vorige week haalden ze met de HK 173 noodgedwongen hun aangepaste schietfuiken uit het water.

Ze mogen er niet langer mee op wolhandkrab vissen. ,,We zijn uitgevist, aan de kant gezet.’’ Na een matig palingseizoen is de hoop erop gevestigd om een boterham te kunnen verdienen met de wolhandkrabvisserij. Grote fuikenvissers mogen proberen tot eind december het jaar nog goed te maken.

Zo niet de gebroeders Wormsbecher die het met schietfuiken moeten doen. Inclusief btw en borgsom hebben ze 2.815 euro overgemaakt om uit eigen zak de controle in de gesloten maanden september, oktober en november te betalen.

De hoop en verwachting was dat ze op grond van een (nieuw) onderzoeksproject voor IMARES met hun HK 173 danwel GM 29 mochten blijven vissen op wolhandkrab. Maar daar is een stokje voor gestoken, omdat verzuimd is de verplichte Nb-wetvergunning aan te vragen.

De overheid vreest dat er bij de schietfuikvisserij op wolhandkrab veel schubvis wordt bijgevangen en het loodje zal leggen. Onderzoeksbureau ATKB heeft daarom vorig najaar in opdracht van de Kenniskringen Visserij praktijkonderzoek gedaan op de VD 94, WR 161/162 en HK 173. Gedurende zes waarnemersreizen werd in 476 stel schietfuiken die 6.422 nachten uitstonden 501 kilo wolhandkrab gevangen en 32,7 kilo schubvis bijgevangen. Bijvangst van marktwaardige vis was nihil, van snoekbaars zelfs 0. ,,Op basis van de onderzoeksresultaten en de resultaten van eerdere onderzoeken kan gesteld worden dat de visserij met schietfuiken op wolhandkrabben niet leidt tot significante negatieve effecten op de visstand in het IJsselmeer’’, luidt de conclusie van ATKB. ATKB merkt bovendien op dat de hoeveelheid bijvangst in het niet valt vergeleken met de hoeveelheid vis die via de spuisluizen in de  Afsluitdijk uitspoelt.

Maar de Wormsbechers moeten tot hun verdriet vaststellen dat de overheid weinig waarde hecht aan het onafhankelijke ATKB-onderzoek, waardoor de broodwinning van de Harderwijkers in het gedrang komt. ,,Wat kunnen wij nu nog doen? Tot volgend jaar mei mogen we alleen nog één week zegenen op het IJsselmeer, dat is alles, meer niet! Wie kan ons helpen?’’

Ondertussen is het wachten op uitbetaling van de éénmalige compensatie van de zware reductie van de nettenvisserij (sinds 2014 mag nog maar 15 procent van de merkjes mag worden ingezet) en de zegenvisserij. Het finale bedrag is sinds afgelopen zomer eindelijk bekend (692.000 euro, zijnde 85 procent van de schubvisbesomming in 2012), maar nu vechten IJsselmeervissers elkaar de tent uit over de verdeling van het geld. Hoort die op basis van besommingsverlies te gaan, of evenredig onder alle vergunninghouders? De PO-Vissersbond/IJsselmeer komt er niet uit, ook afgelopen dinsdag mislukten pogingen om tot overeenstemming te komen. Rechtszaken dreigen. ,,We slaan een flater’’,oordeelt voorzitter Johan Nooitgedagt. [Bron]

Video: HK-173 (2014), Gepubliceerd op 3 jul. 2014 door George Steur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *