Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noren zitten goede visserij in de weg

3 min read

De nieuwe Noorse Herøyhav, foto: Karstensens Skibsværft AS

De aandacht van de vriestrawlervloot is vooral gericht op de makreel. Die wil echter nog niet uit de Noorse zone komen en westwaarts trekken, en de Nederlandse vissers gaan liever niet de Noorse zone in.

De visserij op Atlanto Scandic haring wordt echt dwarsgezeten door Noorwegen, dat EU-schepen de toegang tot de haringgronden bij Noorwegen en rond Spitsbergen heeft ontzegd. De SCH 81 van rederij Vrolijk is afgelopen maandag vertrokken uit IJmuiden en noordover gestoomd richting makreelvisserij.

Horsmakreelvisserij west van Ierland staat ook op het programma. De vorige reis zat de trawler nog op haring. De ‘Prins Bernhard’ zit nog steeds op haring, deze week was dat ten oosten van de Schotse Orkney Eilanden. Volgende week wordt de trawler binnen verwacht in IJmuiden.

De H 171 vist in de noordelijke Noordzee (op 63.30 noorderbreedte en tegen de Noorse zone aan) op makreel. Deze week was dat sprokkelen, want het grootste deel van de makreel blijft lang in de Noorse zone hangen en vertikt het vooralsnog om zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar westwaarts de wateren van de EU in te trekken.

De Noren vissen volop op deze makreel, maar maken het voor buitenlanders niet makkelijk om hier ook van te profiteren. En dat terwijl de Noren zelf nooit een strobreed in de weg wordt gelegd in EU-wateren.

Nog een stuk hoger, in het internationale zeegebied tussen IJsland en Noorwegen (de Smuthavet), vist de SCH 72 op Atlanto Scandic haring. Om politieke redenen heeft Noorwegen de wateren rond Spitsbergen en de hele Noorse zone gesloten voor deze haringvisserij. De SCH 72 is al drie weken weg en hoewel de visserij op zich niet slecht is, is door de Noorse maatregelen veel reistijd verloren gegaan en wordt de reis langer.

Dat geldt ook voor de SCH 302 van rederij Van der Zwan, die eerst op makreel heeft gezeten en daarna noord in is gegaan om op de grove noordharing te gaan vissen. ,,Het had allemaal veel sneller kunnen gaan’’, aldus reder Wim van der Zwan. De SCH 6 van de rederij is na een gemengde reis op makreel, horsen en haring afgelopen zaterdag uitgegaan om op horsmakreel te gaan vissen. De trawler zat deze week west van Denemarken.

Het tevergeefs wachten tot de makreel westwaarts trekt heeft ook gevolgen voor een aantal trawlers van de vloot van Jaczon. De ‘Sandettie’ zocht naar makreel maar is bij gebrek daaraan weer overgestapt op haring. De Fransman zat deze week zuidoost van de Shetlands. De SCH 24 is op sprot uitgestuurd en heeft west van Denemarken, tussen de Deense tankboten waaronder de L 303 ‘Ariadne’, goeie visserij. De H 180 ‘Atlantic Lady’ (de solo Wiron-trawler) moest door het vele zoeken naar makreel heel nodig bijtanken en lag deze week in de haven van Lerwick op de Shetlands.

Het Britse Wironspan PH 1100/PH 1200 zoekt in Het Kanaal naar horsmakreel en pilchards. De SCH 123 vertrok afgelopen maandag uit Scheveningen en begon zuid-over en door Het Kanaal voor een rondje Britse Eilanden: al zoekende naar horsmakreel en de makreel tegemoet. De voorgaande reis had de SCH 123 het haringquotum volgevist.

Pacific

Van Parlevliet & Van der Plas vissen de ROS 171 ‘Maartje Theadora’ en de BX 791 ‘Jan Maria’ in het hoge noorden op Atlanto Scandic haring. De campagne in de Pacific is voorbij. De KW 174 en de ‘Margiris’ hebben de laatste vangsten gelost in de vrieshuizen in IJmuiden/Velsen. De KW 174 is afgelopen zaterdag uitgegaan voor een reis op makreel en horsmakreel, de ‘Margiris’ is in dok gegaan bij Damen Shiprepair Amsterdam (Shipdock).

Ander dokbeurten bij P&P: de KG 14 ‘Naeraberg’ (ex-KW 172) staat droog bij de Oranjewerf, terwijl de ROS 170 ‘Annie Hillina’ een dokbeurt krijgt bij Reimerswaal in Hansweert. De trawler moest afgelopen zaterdag met hoog water door de sluis in Hansweert. Op het voordek was extra ballast geplaatst om beter over de drempel van de sluis te kunnen komen.

De ROS 785 ‘Helen Mary’ vist voor de kust van Marokko, net als de SCH 54 van Van der Zwan, die deze week loste in Las Palmas. Bij Marokko wordt gevist op sardien, horsmakreel en makreel. De visserij is goed.  [Bron: Visserijnieuws.nl]

Lees ook: Visserijcommissie kritisch op Noorse minister

Video: Noorse makreelvisserij 2011. Geüpload op 29 jun. 2011 door Olav Endre Drønen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *