Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europarlementariër Peter van Dalen op bezoek in Schotland

2 min read

Op het programma stond uiteraard een bezoek aan de visveiling van Peterhead. In alle vroegte wordt daar elke dag de vis geveild.

“Vissers rond de Noordzee staan voor dezelfde uitdagingen met de invoering van de aanlandplicht. Ook hier in Schotland zijn ze aan het puzzelen hoe om te gaan met deze aankomende drastische veranderingen”,  zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) tijdens zijn werkbezoek aan Peterhead.

Van Dalen was daar donderdag en vrijdag samen met zijn Schotse collega en fractiegenoot Ian Duncan, die hem had uitgenodigd voor een werkbezoek. Begin september bezocht hetzelfde gezelschap Urk.

Duncan is oud-voorzitter van de Schotse Visserij Federatie en net als Van Dalen lid van de visserijcommissie namens de ECR-fractie in het Europees Parlement.

Op het programma stond uiteraard een bezoek aan de visveiling van Peterhead. In alle vroegte wordt daar elke dag de vis geveild. Dit gebeurt nog met mondelinge biedingen, staand naast de boxen gevangen vis. Er is geprobeerd over te stappen naar een elektronisch systeem met een klok, maar daar was te veel weerstand tegen. “Prachtig om te zien met hoeveel passie de vissers en kopers hier aan het werk zijn,” aldus Van Dalen. “Maar de invoering van een veiling met klok lijkt me voor snellere en betere omzet wel handig.”

Tijdens een bezoek aan het havenbedrijf hoorde het gezelschap meer over de actuele uitdagingen. In een nieuwe veilinghal die gebouwd wordt, komt een speciaal deel voor de discards. Onduidelijk is nog hoeveel ruimte hier precies voor nodig is en welke faciliteiten nodig zijn. “Veel zal afhangen van de kwaliteit of de staat van de discards. Een deel kan misschien gebruikt worden als diervoerder”, aldus een woordvoerder van het havenbedrijf.

Vervolgens werd  Thistle Seafoods bezocht, een producent van onder andere gepaneerde filets en vis-taartjes bestemd voor supermarkten. Tot slot bracht het gezelschap een bezoek aan de Scottisch Maritime Academy in Peterhead. Hier worden opleidingen aangeboden voor zowel visserij als ook de offshore industrie. Met de dalende olieprijzen van de laatste jaren bemerkt de school een toenemende interesse voor de visserij.

Van Dalen: “Ik vind dat wij met de Schotten meer kunnen samenwerken. Ook zij zijn hard aan het nadenken, hoe de grote lasten van de aanlandplicht moeten worden opgevangen. Ik zie bij hen eenzelfde soort pragmatisme als bij ons: deze ontwikkeling is onomkeerbaar dus moeten we tot oplossingen komen. Gunstig bij zo’n samenwerking is ook, dat Schotland voor een aantal van onze vissers al bekend is: diverse vissers uit Urk hebben schepen geregistreerd in Peterhead.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *