Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Persreactie advies Gezondheidsraad visconsumptie

2 min read

Eet minimaal één keer per week vis, foto Nederlands Visbureau.

Den Haag – De Nederlandse vissector zou het toejuichen wanneer de consument het nieuwe voedingsadvies van de Gezondheidsraad direct zou opvolgen. Dat zou betekenen dat de visconsumptie in Nederland minstens wordt verdubbeld.

Dit stelt de Nederlandse vissector in reactie op de nieuwe richtlijnen voor goede voeding die de Gezondheidsraad heeft gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat één keer per week (vette) vis eten goed is voor de gezondheid. (In de richtlijn 2005 was dit nog twee maal per week). Op dit moment eten we in Nederland namelijk gemiddeld één keer in de drie weken vis.

“De consument eet vis om verschillende redenen. Op de eerste plaats omdat het lekker en licht verteerbaar is en variatie biedt en in tweede instantie omdat vis goed voor de gezondheid is. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben immers de positieve effecten van visconsumptie jarenlang aangetoond”, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau.

Nu de Gezondheidsraad het advies van ‘één à twee keer per week’ terugbrengt naar één keer is er reden temeer om de andere aspecten als smaakvol, variatie en licht verteerbaar naar waarde te schatten! Feit blijft dat het consumeren van vis de gezondheid ten goede komt. Dat consumptie vaker dan één keer per week niet zou bijdragen aan het terugdringen van gezondheidsrisico’s wil natuurlijk niet zeggen dat we dit smaakvolle product niet op ons voedingslijstje zouden plaatsen. Leewis: “Immers, bewegen is gezond: tenminste een half uur wandelen per dag. Niemand zal je ontraden meerdere keren per week een lange wandeling van twee uren te maken.”

De Gezondheidsraad heeft in de publicatie niet alleen rekening gehouden met de effecten op de gezondheid, maar voor het eerst ook gekeken naar de ecologische effecten. De vissector is echter van mening dat het beoordelen van ecologische aspecten bij voedingsmiddelen het woord ‘gezondheidsadvies’ geweld aan doet.

“Dit thema dient hooguit te worden benoemd in de bijkomende voor- en nadelen, maar mag het Gezondheidsadvies geen geweld aan doen. Bovendien is het aanbod van verantwoord gevangen en gekweekte vis, gesteund door certificeringen ter zake, enorm groot”, aldus Agnes Leewis. [Persbericht: Nederlands Visbureau 10/11/2015]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *