Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Meer hygiëne nodig in Vietnamese pangasius sector

2 min read

Meer hygiëne nodig in Vietnamese pangasius sector

De in België ingevoerde en ontdooide pangasius uit Vietnam bevat een hoog aantal bacteriën, maar nog binnen de norm. De Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) zien de resultaten van een microbiologisch onderzoek wel als “een wake-upcall voor de pangasiussector”.

Er is onder meer nood aan strengere controle op de temperatuur in verwerkings- en vriesruimtes en een algemene verbetering van de reinigings- en ontsmettingspraktijken in Vietnam.

De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent) en ILVO voerden een microbiologisch onderzoek uit nadat in 2011 en 2012 een twintigtal pangasiusproducten waren afgekeurd die bestemd waren voor de Europese markt. Bovendien was in 2000 ook al een zeer hoog percentage (33 procent) van salmonella vastgesteld in Vietnamese aquacultuurproducten.

Op een kleine steekproef van in België ingevoerde en ontdooide pangasius (filets, porties en steaks) werden tussen 10.000 en 100.000 bacteriekiemen per gram aangetroffen. “Dat is hoog, maar nog binnen de norm”, zegt professor Frank Devlieghere van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. “Het gaat om achttien bacteriesoorten in totaal.”

Alle kiemen waren terug te brengen tot de productielijnen in Vietnam. Bij een parallel onderzoek in Vietnam, in grote en kleinere pangasiusverwerkingsunits, ontdekte microbiologe Tong Thi Anh Ngo van UGent/ILVO 38 bacteriesoorten die behoren tot twintig verschillende geslachten. De achttien soorten in de Belgische diepvriesvis waren daar bij. De meest opmerkelijke aangetroffen kiemen waren Shigella flexneri, die diarree en dysenterie kan veroorzaken, en Klebsiella pneumoniae, die vooral bij verzwakte personen in ziekenhuizen longontsteking veroorzaakt.

“In de Belgische monsters werden geen kiemen aangetroffen die wijzen op een direct gevaar voor de volksgezondheid. Als de stukken vis deskundig worden klaargemaakt in de keuken (gebakken of gekookt, en geen overdracht van besmetting via messen of snijplanken) worden alle bacteriën wel gedood.” De wetenschappers zien de resultaten wel als een wake-upcall voor de pangasiussector.

“Er moet vooral worden ingezet op meer aangepaste temperatuur in de verwerkings- en vriesruimtes, een algemene verbetering van de reinigings- en ontsmettingspraktijken, en een aangepaste dosering van chloor in het waswater. Ook de (hand)hygiëne van de verwerkers in de Vietnamese pangasiusfabrieken kan drastisch verbeteren.” [Bron: Vilt]

Opgelet voor hoog aantal bacteriën in pangasius

Lees ook: Pangasius sukkels in Belgische restaurants

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *