Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

De perfecte garnalenvangst aanlanden

2 min read

Uitvinder Melle de Boer zorgt ervoor dat alle bijvangst van vissers weer terug de zee in kan dankzij een slimme uitvinding.

MAKKUM – ,,We kunnen gewoon een perfecte garnaal aanlanden, zonder ziftsel, zonder bijvangst, zonder rotzooi tussen de vangst.’’ Met zijn GRE 5 timmert Melle de Boer nadrukkelijk aan de weg. De vangst wordt aan boord gezogen.

Via een verenkelaar worden de garnalen met een cameradetectiesysteem gesorteerd. Alles wat niet gewenst is gaat binnen een minuut weer overboord.

Vorige week vrijdag stond De Boer in Maarssen op het podium bij de Accentura Innovation Awards. Een wedstrijd waarvoor achthonderd bedrijven waren geselecteerd. De Boer werd tweede in de categorie Fair Food. RTL Z maakte een dag eerder opnamen aan boord.

Met man en macht was er aan gewerkt om die week de opnieuw aangepaste verwerkingslijn aan boord te krijgen. Tijdens de Dag van de Innovatie kreeg De Boer op het mkb-event van de Kamers van Koophandel in Halfweg te horen dat zijn innovatie op nummer 37 in de mkb-innovatietop 100 was geëindigd.

De  Boer blijft nuchter. In de tussentijd krijgt de Fries met name veel vragen uit de retailhandel, die grote belangstelling toont voor een duurzamere garnalenvisserij. ,,Als je eerlijk kijkt zie je dat onze huidige generatie sorteertrommels het niet goed aankan. Ook wij zijn er nu nog niet helemaal, er resten nog wat verbeterpunten en het vangstresultaat zal ook omhoog moeten. Afgelopen voorjaar zijn we van start gegaan met proefdraaien met de GRE 5, en in de tussentijd hebben we bepaald niet stilgezeten. De verenkelaar bleek de bottleneck te zijn, hoe krijgen we de garnalen perfect voor de camera. Het ILVO is al twee keer meegeweest voor overlevingsproeven, er rest nog een reis om te controleren of de juiste garnalen er correct uitgeschoten worden. We zijn inmiddels heel ver met een commerciële installatie.’’ [Bron]

Video: Bijvangst garnalenvissers binnen minuut terug in zee. Gepubliceerd op 30 okt. 2015 door RTL Z

Uitvinder Melle de Boer zorgt ervoor dat alle bijvangst van vissers weer terug de zee in kan dankzij een slimme uitvinding. Beter voor de visstand én beter voor de vissers. “Binnen 40 secondes is alles overboord wat we niet nodig hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *