Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Visserijrapport is volgehangen kerstboom

2 min read

Visserijrapport is volgehangen kerstboom

“Het is een kerstboom met te veel ballen”, deze typering gaf Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) aan het omvangrijke visserijrapport waarover dinsdag gestemd werd in Straatsburg.

“Het verslag moest kort en krachtig worden, maar met alleen al 40 inleidende overwegingen ziet de Europese Commissie door de bomen straks het bos niet meer.”

Het rapport geeft de visie van het EP weer op de belangrijkste visserijdossiers voor 2016, namelijk de Technische Maatregelen en de Meerjarenplannen.

Tegenstrijdig

“Het rapport erkent terecht dat de huidige regels te complex zijn, en stelt dat dit heeft bijgedragen aan het wantrouwen van de vissers tegenover Europa. Maar het tegenstrijdige is dat na een oproep tot vereenvoudiging, talloze ingewikkelde paragraven volgen waardoor alles weer nodeloos complex wordt”,  aldus van Dalen.  De ECR-fractie heeft  geprobeerd flink te snoeien in het rapport, maar kreeg hiervoor onvoldoende steun.

Mooie kerstballen

Van Dalen: “Gelukkig hangen er ook een paar mooie kerstballen in de boom. Zoals een roep om meer regionalisering, het nauwer samenwerken met vissers en een oplossing voor het probleem van de choke species” (bijvangsten met een laag quotum die de visserij kunnen stilleggen).

Voor de goede verstaander bevat het rapport ook steun voor de puls-techniek. “Een directe verwijzing ging niet lukken, maar in het rapport staat wel dat innovatieve technieken vaak gehinderd worden door regelgeving en de nieuwe regels innovaties juist moeten bevorderen. Ook moet er een einde komen aan de onnodige ‘kwantitatieve restricties’ voor bewezen selectievere vistechnieken. Hier gaat het uiteraard over de puls-techniek”, aldus Van Dalen.

Persbericht Eurofractie.nl, December 15 2015 met een bijzondere opmaak, passend bij de tijd van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *