Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Goedkope Scampi’s in supermarkt door slavenarbeid

1 min read

Veel scampi’s die terechtkomen in supermarkten wereldwijd, zijn door de handen van moderne slaven gepeld.

Vanuit Thailand worden jaarlijks duizenden tonnen reuzengarnalen (scampi’s) uitgevoerd naar Europa, de Verenigde Staten en Azië. Maar het land is ook een van de grootste draaischijven voor mensenhandel ter wereld.

Veel scampi’s die terechtkomen in supermarkten wereldwijd, zijn door de handen van moderne slaven gepeld. In Thailand werken duizenden migrantenarbeiders voor een hongerloon in deze industrie. Ze worden door de fabriekseigenaars vastgehouden in erbarmelijke omstandigheden.

Persbureau AP stelde voerde eerder dit jaar een onderzoek uit naar slavernij in de visindustrie van Thailand en de resultaten zijn onthutsend. Als gevolg van het onderzoek werden dit jaar al meer dan 2000 slaven bevrijd, tientallen mensen gearresteerd en voor miljoenen dollars visproducten in beslag genomen.

Ondanks herhaalde beloftes van zakenlui en de overheid om de slavernij in de industrie aan te pakken, blijkt daar in de praktijk maar weinig van terecht te komen. Grootschalige corruptie en medeplichtigheid van politie en autoriteiten dragen bij tot het probleem. Onder een reportage door Associated Press.

Birmese mannen, vrouwen en kinderen worden verkocht aan fabrieken in Thailand en gedwongen om reuzengarnalen (scampi’s) te pellen. Dit blijkt uit een onderzoek door Associated Press (14 december 2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *