Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Amerikaanse longliner Blue North in de vaart [video]

2 min read

Het in Seattle gevestigde bedrijf Blue North heeft de nieuwe innovatieve longliner Blue North gedoopt en in de vaart genomen.

Het in Seattle gevestigde bedrijf Blue North heeft de nieuwe innovatieve longliner Blue North gedoopt en in de vaart genomen voor de Kabeljauwvisserij in de Bering zee.

Ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd, is het vissersschip specifiek gebouwd voor de kabeljauwvisserij in Alaska door het Amerikaanse Dakota Creek Industries in Anacortes, naar een ontwerp (ST-155L) van de Noorse firma Skipsteknisk AS.

Het nieuwe schip is 9 september in de haven Seattle gedoopt. Het beschikt over een aantal nieuwe technologieën die gericht zijn op het minimaliseren van impact op het milieu en het verbeteren van de kwaliteit van de gevangen vis en de arbeidsomstandigheden van de vissers aan boord.

De 58 meter lange Blue North is uitgerust met een dieselelektrische twin propeller dual-azimuth voortstuwingssysteem. Het schip zal één van de eerste vissersvaartuigen in de VS zijn die aan de nieuwe Tier III-emissienormen voldoet.

Om de arbeidsomstandigheden van de bemanning te verbeteren wordt het vistuig naar binnen getrokken door een ‘moon-pool’ zodat de vissers niet langer blootgesteld zijn aan het koude en onvoorspelbare weer met bijbehorende risico’s van de visserij in de Bering zee.  Er kan met slecht weer langer worden door gevist.

“Als veteranen van de industrie erkennen wij dat de visserij vaak slopend en gevaarlijk werk is” zei Blue North-voorzitter Michael Burns. “We hebben er alles gedaan om het nieuwe schip veiliger en aangenamer te maken voor onze bemanning.”

De nieuwe longliner is 58 meter lang bij 12.8 meter breed en haalt een snelheid van 12 knopen, aan boord is een ziekenboeg en accommodatie voor 26 bemanningsleden. Onder een paar video’s.

Video 1: Christening of the Blue North. Gepubliceerd op 15 sep. 2016 door Port of Seattle

Video 2: New Blue North cod vessel. Gepubliceerd op 12 sep. 2016 door IntraFishMedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *