Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Wolhandkrabben dringen zelfs kerncentrale binnen

2 min read

België gaat de strijd aan met de honderdduizenden Chinese wolhandkrabben. Verschillende keren per jaar verlaten die met duizenden tegelijk het water om huizen, kelders, hotels of zelfs de kerncentrale van Doel binnen te dringen.

“We staan machteloos”, omschrijft André Peeters, burgemeester van Aarschot, het ‘gevecht’ tegen de krabben. “Verschillende keren per jaar klimmen ze met duizenden tegelijk uit de rivier Demer. Als je niet oplet, zitten ze in de woonkamer.” En dan is er nog de stank van krabben die onder de wielen van auto’s belanden, zo meldt de Gazet van Antwerpen hier.

De Chinese wolhandkrab is ondertussen al in alle grote Vlaamse rivieren opgedoken en dus grijpt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in. Zij wil de overlast inperken. Studies wijzen uit dat het onbegonnen werk is om te trachten het exotische schaaldier uit te roeien. Dus gaan onderzoekers en mensen van het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos (ANB) in Aarschot allerhande methoden testen om de krabben weg te vissen, met fuiken en kooien.

Zelfs de zwaar beveiligde kerncentrale van Doel ondervindt hinder door de krabben. De kerncentrale pompt water uit de Schelde op voor haar koelsystemen. Maar daar zitten soms duizenden krabben in. Een ingehuurde beroepsvisser haalde in tien dagen tijd bijna 40.000 exemplaren boven. In China is de wolhandkrab een delicatesse.

De krabben komen via ballastwater van de scheepvaart uit China in Europa terecht. Rond deze periode van het jaar trekken de volwassen dieren vanuit het zoete binnenwater naar zee, omdat ze zich alleen in zoet water kunnen voortplanten. Bij de trek kan wel 12 km per dag afgelegd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *